Putovanja
0

Hoteli koji štite prirodu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U vrijeme kada je priča o zaštiti okoliša sve aktuelnija, putnici za ugodan odmor traže hotele koji su prijateljski nastrojeni prema prirodi i koji se trude da zaštite okoliš. Magazin Travel + Leisure stoga je načinio popis najboljih hotela koji štede energiju, vodu, a pri tome nude izvanredan ugođaj za goste.

Spice Island Beach Resort, Grenada Voda koja se koristi u ovome hotelu grije se solarnom energijom. Čuvana je u galonima koji čuvaju njenu toplotu, a voda u bazenu ne sadrži hlor već morsku sol.

Tiamo, Bahami Ovaj kompleks luksuza sastoji se od 11 bungalova koji zajedno troše manje energije od prosječnog američkog domaćinstva, a sve to zbog solarnog napajanja energijom.

Whitepod, Švicarska Sobe u luksuznom kampu Whitepod zimi se griju uz pomoć kamina koji pored toplote, ovom prostoru daju i romantičnu notu za savršen ugođaj. Posteljina od prirodnih materijala dodatni je podsticaj prirodnom odmoru iz snova.

Devil's Thumb Ranch, Kolorado Na ovom ranču u Koloradu ima 16 tzv. kabina, odnosno prostorija u kojima mogu boraviti gosti. Ranč je apsolutno prirodan, u svakoj kabini postoji kamin na koji se prostorija grije, a hrana je prirodna iz vlastitog uzgoja. Gosti također mogu probati pivo koje gazde ranča sami proizvode.

Tenuta Di Spannocchia, Siena, Italija Ovo odmaralište, pored toga što svojim gostima nudi ugodno prirodno i ne tako luksuzno okruženje, svakim svojim poduhvatom podržava domaću proizvodnju hrane i pića. Sve što stanovnici Siene proizvedu, mogu ponuditi gostima koji posjećuju ovo odmaralište.