{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hotel u kojem će vam dovesti i Šeherezadu

S
28.7.2010. u 07:29
0
3
Hotel u kojem će vam dovesti i Šeherezadu
0
Kolumnist Toni Bentley je za "The Wall Street Journal" donio fantastičnu priču o fascinantnoj palati Royal Mansour u Maroku. On svoju priču počinje riječima kako je jednom davno postojao mladi kralj Maroka, za kojeg se govorilo da je sedmi najbogatiji vladar na svijetu.
"Kralj Mohammed VI, koji je došao na prijestolje 1999, potomak je više od 1.000 godina stare loze sultana, ali, kao savremeni čovjek, on danas vozi svoj automobil, zalaže se za prava žena i ima samo jednu suprugu.

Uprkos brojnim palatama koje je naslijedio, ipak je prije nekoliko godina odlučio podići novu. Za tu prelijepu građevinu nikad nije bilo postavljeno pitanje koliko će koštati, postojao je samo kraljevski ukaz da to bude najljepši primjer marokanske arhitekture u svijetu. Ona je djelo 1.200 zanatlija koji su koristili najbolji kamen, mramor, pločice, svilu, saten, perle, perje i kedar. Niko, do danas, ne zna koliko je sve to koštalo", piše Bentley.

Palata Royal Mansour konačno je završena, a u tom hotelu, smatra kolumnist Bentley, čak bi i Šeherezada našla dovoljno udobnih uglova u kojima bi pričala priče svake noći.

Za noćenje ćete platiti od 1.928 do čak 38.552 dolara

Hotel nema plan za oglašavanje, a web-stranica tek treba da bude oformljena. Radi se o hotelu za koji se saznaje preporukom "od usta do usta", a nije nimalo jeftin: za noćenje ćete platiti od 1.928 do čak 38.552 dolara.

Iskustvo o kojem govori Bentley počinje slijetanjem na aerodrom u Marakešu, nakon čega vas odvajaju u posebnu prostoriju i bivaju na usluzi dok vam uzimaju prtljag i pasoš. U roku od nekoliko minuta po vas dolazi sjajni crni mercedes, prilično diskretno. Torbe su u prtljažniku, a pasoš vam vraćaju u auto. Sve se to radi u obrnutom smjeru u odlasku, a kući dolazite sa saznanjem kako je to boraviti negdje sa kraljevskim tretmanom.

Za 15-ak minuta vožnje dolazite do zidina iz 13. stoljeća s ogromnim otvorima, u starom dijelu Marakeša. Royal Mansour je smješten unutar jednog od ulaza. Masivna i čudesna ulazna vrata koja teže četiri tone izgrađena su od drveta, a potom optočena bronzom. Otvaraju se poput Sezama.

Iako su članovi kraljevske porodice česti gosti, osoblje hotela još uvijek čeka na prvu posjetu kralja.

Hotel je dizajniran kao stari marokanski grad s vijugavim putevima i stazama obrubljenim sa ljiljanima i fontanama koje se otvaraju iznenada u sunčanim trgovima sa palmama i aromatičnim stablima masline i limuna. Tu su luksuzni javni prostori saloni, kafići, biblioteke i restorani, kao i 53 apartmana, prema kojima vode rezbareni lukovi.

Ne propustite boraviti u turskom kupatilu

Tepisi su izrađeni od antilopine kože, zavjese su svilene, a kauči i stolice presvučene baršunom. U centralnom dvorištu je kružna fontana, na vodi plutaju bijele ruže i crveni karanfili. Okružuju ga dnevni boravak, mala kuhinja i prostor sa jastučićima. Na drugom spratu su raskošne sobe, sa kraljevskim kupaonicama i staklom zatvorenim balkonima koji gledaju na dvorište.

Krov je višeslojni vrt s vanjskim bazenom, ali i restoranom te beduinskim šatorom. Dio krova se može otvarati, tako da sunčeve zrake direktno padaju unutra. U hotelu je zaposleno 500 ljudi, koji će učiniti sve za vas. Tu je i paralelni podzemni grad u koji osoblje ulazi skrivenim liftovima.

U jednom od triju restorana možete probati brojne specijalitete marokanske i francuske kuhinje. Naravno, na raspolaganju vam je i spa-centar, a nikako ne propustite boraviti u turskom kupatilu. Osjećat ćete se preporođeno, možda poput sultanovog djeteta. A gdje je prekrasna Šeherazada? Vjerujemo da bi je osoblje stvorilo za vas!

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: