Putovanja
0

Hotel sa pet zvjezdica u kojem niko nikada nije prespavao

Klix.ba
Hotel Northern Crown, sa svojih 247 soba, trebao je biti jedna od glavnih destinacija u St. Petersburgu. Iako je jugoslovenska firma Monteksgroeksport gradnju započela još 1988. godine, hotel nikada nije potpuno dovršen i gosti nikada nisu stigli.

Radovi su obustavljeni 1995. godine, nakon što je dovršeno 90 posto hotela. Banka koja je pomagala finansiranje izgradnje zapala je u probleme, a nakon nekoliko pokušaja završetka gradnje, projekt je potpuno napušten. Uskoro bi ovaj hotel mogao biti i srušen.

Radove je započela firma iz bivše Jugoslavije, Monteksgroeksport, po zahtjevu ruske vlade. Hotel sa pet zvjezdica, na obali rijeke Karpovki, obuhvata 50 hiljada kvadratnih metara, a trebao je da sadrži pet restorana, šest barova, konferencijsku dvoranu, sportski kompleks, bazen i podzemni parking.

Northern Crown trebao je biti vrhunski hotel i prvi namjenski izgrađen hotel te klase u St. Petersburgu. Projekt je privatiziran 1992., kada je Banka St. Petersburg otkupila 92 posto tek osnovane kompanije Inter-Hotel Petrograd.

Hotel bi sada trebao biti srušen, a na njegovom mjestu trebao bi se izgraditi veliki stambeni kompleks.

Fotografije pustog hotela snimila je ruska fotografkinja Lana Sator i objavila ih na svom blogu.