Holanđani 20 godina gradili zadivljujuću željezničku stanicu

Klix.ba
7.12.2015. u 15:52
144
37
Holanđani 20 godina gradili zadivljujuću željezničku stanicu
144
1/4
2/4
3/4
4/4
Holandski grad Arnhem naći će se na mapi najvećih evropskih saobraćajnih čvorišta. Elegantni novi kolodvor koji je ovdje izgrađen povezat će ekonomske centre Njemačke, Belgije i Holandije.
Centralna željeznička stanica u Arnhemu je ogromna moderna građevina izgrađena od valovitog stakla, betona i čelika sa stropovima i koridorima koji izgledaju kao da su se utopili jedni u druge. Do 2020. godine ovuda će dnevno prolaziti čak 110.000 putnika.

Iako nije najveća u Evropi, ova željeznička stanica izdvaja se svojim izgledom i tehnološkim inovacijama u dizajnu. Osmišljavana je skoro 20 godina i koštala je 37,5 miliona eura.


"Ljudi su nas pitali zašto nam je bilo potrebno tako dugo, ali odgovor je da su to velike i komplikovane puzzle", kazao je Ben van Berkel, osnivač i arhitekta studija UNStudio iz Amsterdama, koji je dizajnirao stanicu.

Obimne urbane studije utjecale su na oblikovanje izvornog plana ambicioznog saobraćajnog čvorišta sa dvije autobuske stanice, kancelarijama i parkingom za oko 1.000 automobila i 4.500 bicikala. Rezultat je ogromni otvoreni prostor ispunjen prirodnim svjetlom.

"Željeli smo oživjeti ideju proslave putovanja", kazao je Van Berkel.

Putnici koji su prethodno zaobilazili grad sada su pozvani da u njemu provedu barem jedan dan i obiđu slikovite ulice ispunjene kafićima. Ljubitelji historije moći će posjetiti most Johna Frosta, mjesto od krucijalne važnosti u Drugom svjetskom ratu prikazano u filmu "A Bridge Too Far". Odatle se može krenuti prema obližnjem nacionalnom parku Hoge Weluwe, očuvanoj prirodi i mjestu impresivnog muzeja Kröller-Müller koji ima jednu od najvećih vrtova sa skulpturama na evropskom kontinentu, te radove Van Gogha, Picassa i Moneta.

Grad ima i respektabilan muzej moderne umjetnosti, kao i stari holandski muzej na otvorenom sa interaktivnim eksponatima.


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: