{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Holanđani 20 godina gradili zadivljujuću željezničku stanicu

7.12.2015. u 15:52
144
37
Holanđani 20 godina gradili zadivljujuću željezničku stanicu
144
Holandski grad Arnhem naći će se na mapi najvećih evropskih saobraćajnih čvorišta. Elegantni novi kolodvor koji je ovdje izgrađen povezat će ekonomske centre Njemačke, Belgije i Holandije.
Centralna željeznička stanica u Arnhemu je ogromna moderna građevina izgrađena od valovitog stakla, betona i čelika sa stropovima i koridorima koji izgledaju kao da su se utopili jedni u druge. Do 2020. godine ovuda će dnevno prolaziti čak 110.000 putnika.

Iako nije najveća u Evropi, ova željeznička stanica izdvaja se svojim izgledom i tehnološkim inovacijama u dizajnu. Osmišljavana je skoro 20 godina i koštala je 37,5 miliona eura.

"Ljudi su nas pitali zašto nam je bilo potrebno tako dugo, ali odgovor je da su to velike i komplikovane puzzle", kazao je Ben van Berkel, osnivač i arhitekta studija UNStudio iz Amsterdama, koji je dizajnirao stanicu.

Obimne urbane studije utjecale su na oblikovanje izvornog plana ambicioznog saobraćajnog čvorišta sa dvije autobuske stanice, kancelarijama i parkingom za oko 1.000 automobila i 4.500 bicikala. Rezultat je ogromni otvoreni prostor ispunjen prirodnim svjetlom.

"Željeli smo oživjeti ideju proslave putovanja", kazao je Van Berkel.

Putnici koji su prethodno zaobilazili grad sada su pozvani da u njemu provedu barem jedan dan i obiđu slikovite ulice ispunjene kafićima. Ljubitelji historije moći će posjetiti most Johna Frosta, mjesto od krucijalne važnosti u Drugom svjetskom ratu prikazano u filmu "A Bridge Too Far". Odatle se može krenuti prema obližnjem nacionalnom parku Hoge Weluwe, očuvanoj prirodi i mjestu impresivnog muzeja Kröller-Müller koji ima jednu od najvećih vrtova sa skulpturama na evropskom kontinentu, te radove Van Gogha, Picassa i Moneta.

Grad ima i respektabilan muzej moderne umjetnosti, kao i stari holandski muzej na otvorenom sa interaktivnim eksponatima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: