Nepogrešiv signal
9

Hitlerova kuća u Austriji postaje policijska stanica

A. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zgrada u kojoj je rođen nacistički lider Adolf Hilter u Austriji bit će pretvorena u policijsku stanicu, objavili su zvaničnici.

Ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Peschorn kazao je da će to biti signal da se ovom nekretninom ne doprinosi obilježavanju nacizma.

Hitler je prve sedmice života proveo u stanu u zgradi iz 17. stoljeća u gradu Braunau am Inn. Sudbina imovine bila je predmet dugotrajne rasprave. Vlada je decenijama unajmljivala zgradu od bivše vlasnice u pokušaju da zaustavi procvat desničarskog turizma.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Nekada je to bio dnevni centar za osobe s invaliditetom, ali se vlasnica Gerlinde Pommer usprotivila planovima da zgradu preurede kako bi bila prilagođena za invalidska kolica. Zatim je odbila sve vladine ponude da kupi ili renovira zgradu.

U toku 2014. godine pojavila se ideja da nekretnina bude pretvorena u centar za izbjeglice, ali se ni to nije ostvarilo.

Vlada je preuzela zgradu 2016. godine po prinudnom nalogu za kupovinu i po cijeni od 810.000 eura. Uslijedila je burna rasprava i neslaganje o njenoj sudbini. Neki su pozivali da je sruše, dok su drugi tvrdili da je treba koristiti u dobrotvorne svrhe ili kao kuću pomirenja.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Kako je rekao ministar, buduća upotreba kuće za potrebe policije poslat će nepogrešiv signal kako ta zgrada nikad više neće evocirati uspomene na nacional-socijalizam.

Hitlerova porodica je samo nekoliko sedmica nakon njegovog rođenja 1889. godine živjela u ovoj zgradi, da bi se potom preselili na drugu adresu u istom gradu. Kada je Hitleru bilo tri godine napustili su Braunau am Inn. On se tu kratko vratio 1938. godine, na putu za Beč, nakon što je Austriju pripojio nacističkoj Njemačkoj.