Putovanja
0

Historijski Beč glavna motivacija turističkih posjeta

Sarajevo-x.com
Prema anketama, turizam u Beču u velikoj mjeri živi od svojih kulturnih spomenika. Tako je jedna od najljepših građevina austrijske prijestolnice, dvorac Schönbrunn – ljetna rezidencija nekadašnje carske porodice i protekle godine zabilježila značajan porast broja turista.

Počeci gradnje dvorca datiraju još iz 14. stoljeća, a danas se imanje sastoji od glavnog dijela dvorca sa popratnim građevinama i ogromnog parka, u kojem je smješten i bečki zooloski vrt.

Dvorac iz godine u godinu privlači sve veći broj turista, a u protekloj godini je prodato 2,6 miliona ulaznica, što je porast od 3,3 odsto u odnosu na 2006. godinu. Ne uzimajući u obzir posjetioce sa tzv. ulaznicama za više ulazaka ili familijarnim kartama, ukupno je 1,9 miliona gostiju posjetilo atrakcije dvorca Schönbrunn kao i sam dvorac – 50.000 više u odnosu na 2006.

Carske apartmane, Muzej kraljice Sisi te tzv. Srebrnu komoru ukupno je obišlo 625.000 turista. Dok je Muzej kraljice Sisi od svog otvaranja biljezio konstantan porast gostiju (u provoj godini čak i za 30 odsto), u protekloj godini je po prvi put zabilježen blagi pad posjeta od 1,4 odsto. S druge strane, nizom uspjesnih izložbi u depadansima Schönbrunna, u Carskom depou namještaja i Bečkom muzeju namještaja, broj posjetilaca je povećan za 45 odsto.

Ukupan promet kompanije Schloß Schönbrunn Kultru- und Betriebsages d.o.o. nakon prvih proračuna iznosi 31,5 miliona eura, odnosno 1,3 odsto više od prometa ostvarenog u 2006. godini. Oko 20 miliona dobiveno je prodajom ulaznica, a 6,7 miliona eura je zarađeno u suvenirskim radnjama dvorca.

U petnaestogodišnjem radu kompanije Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsages d.o.o., sa 11 miliona eura u 2007. je do sada uloženo najviše novca u renoviranje dvorca i okoline, tako da posjetioce u 2008. očekuje osvježeno imanje sa bogatim kulturno-zabavnim sadržajima.