Sjever otoka
8

Historija, cigla i murali: Prošetajte ulicama Belfasta, glavnog grada Sjeverne Irske

Piše: D. B.
(Foto: Klix.ba)
Belfast će biti domaćin utakmice Lige nacija između nogometnih reprezentacija Sjeverne Irske i BiH, a fotoreporter portala Klix.ba koji se nalazi u ovom gradu povodom pomenutog susreta zabilježio je fotografije nekih od njegovih ulica.

Belfast je glavni i ujedno najveći gradu Sjevernoj Irskoj i provinciji pod nazivom Ulster, a po veličini je drugi na irskom otoku poslije Dublina. Nalazi se na ušću rijeke Lagan, na granici okruga Antrim i Down, mjestu koje je idealno za trgovinu. Upravo je trgovina ono po čemu je Belfast postao prepoznatljiv. Oko Belfasta su brda Castlereagh Hills i Antrim Hills.

Područje Belfasta je nastanjeno još od brončanog doba, a na brdima oko grada postoje ostaci utvrđenja iz željeznog doba. Grad je dobio na značaju u 17. stoljeću dolaskom Škota i Engleza.

Trgovački i industrijski centar je Belfast bio u 18, 19. i 20. stoljeću, a industrija, platna, konopaca, duhana te brodogradnje mu je omogućila da postane industrijski centar u Irskoj. Početkom 20. stoljeća je bio veći i od Dublina.

U ovom gradu postoje “mirovni zidovi” koji su izgrađeni tokom sukoba između katolika i protestanata. Sukobi su okončani prije dvadesetak godina, ali su zidovi ostali i čak postali turistička atrakcija.

Grad je poznati i po tome što je u njemu sagrađen legendarni brod RMS Titanic, koji je 1912. godine na svom prvom putovanju udario u ledeni brijeg i potonuo. Od ukupno 2.224 putnika preživjelo ih je samo 707.

Na prostor nekadašnjeg brodogradilišta Harland i Wolff, a danas modernog kvarta Titanic, 2012. godine je izgrađena moderna šestospratna zgrada čiji je arhitekt Eric Kuhne, koja je posvećena upravo Titanicu. Fasada zgrade presvučena metalnim krhotinama na suncu izgleda kao voda u pokretu, dok iz zraka zgrada izgleda kao zvijezda, simbol posade Titanica. Na ovoj lokaciji je tematski park, multimedijalni centar i muzej s eksponatima dijelova broda, opreme i ličnih predmeta putnika. Na brojnim objektima u gradu postoje grafiti i murali posvećeni Titanicu, njegovim putnicima i radnicima koji su ga izgradili.

Osim toga, u dijelu grada pod nazivom Cave Hill je dvorac nekadašnjih vladara Belfast Castle, gdje su snimane scene popularne serije “Game of Thrones”.