Odmor na moru
26

Hiljade Bosanaca i Hercegovaca prvomajske praznike odlučili dočekati na Jadranu

Piše: A. B.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ove godine većina Bosanaca i Hercegovaca je odlučila prvomajske praznike provesti na Jadranu. Iako ih je većina u Hrvatsku doputovala već u subotu 28. aprila gdje će provesti produženi vikend i jutros su na graničnim prelazima zabilježene veće gužve.

Prema podacima BIHAMK-a, promet vozila je pojačan na graničnim prelazima Ivanica, Doljani i Bosanski Brod kao i na ulazu na GP Bosanska Gradiška. Trenutna zadržavanja na ostalim graničnim prelazima nisu duža od 30 minuta.

Iako još vrijeme nije dovoljno toplo za kupanje, mnogi bh. stanovnici odlučili su po prvi put ove godine isprobati vode Jadrana.

Makarska je često prvi izbor svih Bosanaca i Hercegovaca koji se odluče prvomajske praznike provesti van granica države. Iz Turističke zajednice Makarska su nam rekli kako se tu trenutno nalazi 1.200 prijavljenih državljana BiH.

Većina ih je odabrala hotelski smještaj, a njih 177 su se odlučili za privatni.

Najviše ih je smješteno u hotelu "Biokovo" i prema posljednjim informacijama riječ je o 260 osoba. Zatim, 196 osoba rezervisalo je smještaj u hotelu "Dalmacija" u kojem su kapaciteti skoro popunjeni, tačnije ostala je još jedna soba.

Granični prijelaz Bijača (Foto: Klix.ba)
Granični prijelaz Bijača (Foto: Klix.ba)

U hotelu "Meteor" smješteno je 172 Bosanca i Hercegovaca i u njemu polupansion košta oko 50 eura po osobi.

I u hotelu "Park" su skoro svi smještajni kapaciteti popunjeni, a za njega se odlučilo 92 bh. stanovnika, dok je u hotelu "Bonaca" smješteno njih 58.

U Turističkoj zajednici Makarska su nam rekli da je ove u odnosu na prošlu godinu zabilježen manji broj posjetilaca iz Bosne i Hercegovine, ali da nije drastična razlika.

"Prošle godine je bio veći broj posjetilaca zato što se malonogometni turnir 'Mali zmaj' tada održao tačno na 1. maj. Dolazilo je mnogo ekipa iz BiH, a na turniru uvijek bude oko 1.000 djece od čega je trećina iz BiH. Ove godine je on održan 22. aprila, mnogo ranije te je zbog toga taj broj manji", istakli su u Turističkoj zajednici Makarska.

Za razliku od Makarske, ove godine u odnosu na prošlu za pet posto više Bosanaca i Hercegovaca je odlučilo prvomajske praznike provesti u Brelima. Iz Turističke zajednice Brela su istakli kako se prema posljednjim informacijama očekuje ukupno 500 dolazaka i 2.000 noćenja bh. stanovnika.

"Najveći broj njih je smješten u Bluesun hotelima, pogotovo u hotelu 'Marina' jer on ima najviše smještajnih kapaciteta", dodali su iz Turističke zajednice Brela.

Potrebno je naglasiti da je zbog nastupajućih prvomajskih praznika do ponoći 2. maja zabranjen prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.