|

Hercegovina na šestom mjestu najboljih turističkih lokacija budućnosti

Hercegovina na šestom mjestu najboljih turističkih lokacija budućnosti
66
Klix.ba
13.12.2019. u 12:38
4
komentara
66

dijeljenja
Hercegovina na šestom mjestu najboljih turističkih lokacija budućnosti Foto: R. D./Klix.ba
Hercegovina je turistička lokacija budućnosti prema ocjenama uglednog svjetskog financijskog časopisa Financial Times iz Londona, a Čapljina je izdvojena kao najbolja investicijska destinacija u jugoistočnoj Evropi.
Centar za investicije i razvoj poduzetništva (CIRP) Mostar prepoznao je priliku za odličnom promocijom regije Hercegovine na svjetskom nivou. Investicijski stručnjaci i specijalisti analizirali su različite kriterije uključujući ekonomski potencijal, isplativost ulaganja, prijateljsko poslovno okruženje te turističku atraktivnost.

Na temelju toga specijalizirano izdanje prestižnog časopisa Financial Times za promociju stranih ulaganja, FDI Magazin, svrstao je regiju Hercegovine na 6. mjesto u kategoriji "TOP 10 Turističkih lokacija budućnosti 2019./20. prema FDI strategiji".

Tako se Hercegovina našla u društvu Australije, Kostarike, Cipra i drugih, a specijalno je nagrađena za kulturno baštinski turizam s naglaskom na etno sela -kamenim kućicama u tradicionalnom štihu, s konobom, kušaonicom vina, trgovinom opremljenom rukotvorinama, suvenirima i tradicionalnim proizvodima poput uštipaka, domaćeg meda, ljekobilja ili domaćih likera."Pozicioniranje na prestižnoj listi predstavlja izravnu preporuku potencijalnim investitorima kako vrijedi ulagati u Hercegovinu kao atraktivnu turističku destinaciju", istaknula je direktorica CIRP-a Dijana Bošnjak.

Zahvaljujući prirodnim ljepotama Hercegovine, ugodnoj klimi, obilju sunca i vode, naglašena je razvijenost svih oblika turizma, poglavito avanturističkog budući se Hercegovina nalazi u srcu mega staze Via Dinarica, dom je Hutovog blata - jedinstvenog submediteranskog močvarnog područja, jednog od najbogatijih rezervata močvarnih ptica u Europi i Parka prirode Blidinje.

Kao najbolja investicijska lokacija u Hercegovini izdvojena je Čapljina - ekološki urban grad s prirodnim ljepotama, rijetkim endemskim vrstama, mnoštvom lokacija koja morate posjetiti te vrhunskom gastronomijom. Ni jedan drugi grad u Bosni i Hercegovini nema tako izvanrednu lokaciju i prometnu komunikaciju koji su preduvjet za razvoj turizma i drugih industrija. U kombinaciji sa spremnim investicijskim zonama, pojednostavljenim procedurama, smanjenim operativnim troškovima i kvalitetnoj radnoj snazi, ima najbolje predispozicije za uspješno privlačenje investitora.

"Rezultat je to političkih promjena, zajedno sa strukturiranom, trajnom kampanjom gradonačelnika Smiljana Vidića da Čapljinu otvori svijetu i prenese je iz prilično lijepog, ali uglavnom nepoznatog, južnoeuropskog zaleđa u žarište globalnih ulaganja", istaknula je Bošnjak.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...