Istraživanje
0

Heathrow najgori aerodrom u Evropi

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Prema najnovijem izvještaju Asocijacije evropskih avio kompanija, londonski Heathrow je najgori aerodrom u Evropi zbog sve učestalijih kašnjenja, odgađanja letova i slabije učinkovitosti.

Prema novim brojkama, gotovo polovina odlazaka ili dolazaka na jedan od najpoznatijih evropskih aerodroma je tokom prva tri mjeseca ove godine kasnila najmanje 15 minuta.

Ne samo da je Heathrow ocijenjen kao najgori aerodrom od ukupno 27 aerodroma, koji su bili obuhvaćeni ovim istraživanjem, već je ovo ujedno i 16. kvartal zaredom da se ugledni londonski aerodrom našao među pet najlošijih aerodroma.

Kašnjenja su na britanskim aerodromima postala uobičajena pojava, pa tako iz holandske kompanije EUclaim, tvrde kako 1.000 avio putnika dnevno ima pravo zahtijevati naknadu od 430 britanskih funti, ukoliko im letovi budu otkazani.

Prema novom izvještaju, Heathrow ima dosta problema s kašnjenjima u kontrolnom tornju, koja su zaslužna za 15,3 posto dolaznih letova koji kasne. U odjelu utovara i obrade putničke prtljage i ostalog tereta nije ništa bolja situacija, te su kašnjenja u ovom odjelu glavni razlog za 11,1 posto slučajeva kašnjenja odlaznih letova.

Glasnogovornik Heathrowa insistira da je treća pista rješenje problema s kojima se ove godine suočava londonski aerodrom.

"Dvije piste funkcionišu punim kapacitetom, što znači da mali incidenti poput nepovoljnog vremena mogu uzrokovati velika kašnjenja i odgađanja redovnih letova", kazao je za Telegraph glasnogovornik londonskog aerodroma.