Putovanja
0

Havana - život u vremenskoj kapsuli

Sarajevo-x.com
Zavodljiva luka Havane mješavina je karipske egzotike, kolonijalne španske elegancije i politike Hladnog rata, ocjenjuje reporter CNN-a koji je posjetio ovaj grad.

Kroz godine postrevolucijske izolacije ovo mjesto se razvijalo različito u odnosu na ostatak svijeta, tako da se stiče utisak da Havana pripada nekom paralelnom univerzumu.

Havana je, piše Mark Tutton, devijantno neglobalizirana i ponosna što može igrati po vlastitim pravilima. Dijelovi glavnog grada Kube oduzimaju dah. Restauracije su učinile da stari dio grada bude očuvan od uništenja, a ulice preplavljene automobilima i dalje podsjećaju na kolonijalnu prošlost. Ipak, iza historijskih lokacija postoji očajnička potreba za modernizacijom.

Fraza "moderna Havana" zapravo je oksimoron jer dijelovi ovog grada djeluju kao zaleđeni od 1959. godine kada se dogodila revolucija.

Posjetioci koji dođu ovdje svjedoče da je za mnoge Habanerose grad ne samo zastao u prošlosti, već jednostavno "zabrazdio". Ovdje se voze isti stari automobili marke Buick i Chevy, a putem vam oči bodu ogromni plakati sa revolucionarnim sloganima iz istog perioda.

Politika se u Havani uplela u sve dijelove društva. Fidel Castro je možda predao vlast svom bratu, ali njegova sjena i dalje lebdi nad gradom. Nakon što je Fidel otišao s vlasti mnogo se govori o reformama, ali promjene se uvode sporo.

Frustracije među Habanerosima potiču i od dvostrukog monetarnog sistema u zemlji. Turisti troše konvertibilne pezose dok mještani plaćaju regularnim pezosima koje mogu koristiti samo u prodavnicama gdje najčešće nema ni osnovnih namirnica u ponudi.

Uprkos tome, ulice Havane noću odjekuju muzikom, salsom i reggeom. Lutajući centralnim dijelom grada do Malecona susrest ćete mnoštvo Habanerosa i u njima pronaći ono što Havana zaista jeste. Pogledajte okean u vrijeme zalaska Sunca i osjetit ćete kako je ovaj grad zaista na neki način izdvojen od ostatka svijeta.

Koliko dugo će takvo stanje trajati? Novim odlukama američke administracije situacija bi se mogla promijeniti, restrikcije na putovanja i 47-godišnji trgovinski embargo također. Na drugoj strani, ni Fidel neće živjeti vječno. Šta će to značiti za prosječne Habanerose? Nove političke i ekonomske slobode? Više dolara koje će turisti donijeti u grad? Ili korak dalje prema "McKubi"?