Od Belgije do Grčke
328

Guardianova lista: Rovinj je jedan od najljepših obalnih gradova u Evropi

S.H.P.
Sezona je odmora i nešto što je najbitnije jeste odabrati pravo mjesto koje nudi živahnu atmosferu, odličan izbor restorana, lijepo mjesto boravka, kao i mjesto za sunčanje. Novinari The Guardiana napravili su listu šest gradova, od Belgije do Grčke, koji imaju najljepše plaže, a hrvatski Rovinj je jedan od njih.

Cadiz, Španija

Cadiz je grad tornjeva u Andaluziji i jedan je od onih koje trebate posjetiti. U ovom gradu možete vidjeti brojne vjetrenjače, ali i velike kule. Najviša Torre Tavira od 129 metara sagrađena je 1700-tih i korištena je za posmatranje trgovačkih brodova. Spada među najstarije gradove Španije, a osnovan je prije tri hiljade godina. Ovaj grad more okružuje na tri i po strane.

Cadiz je savršeno odredište za sve one koji vole more i pijesak. U starom dijelu grada smještena je La Caleta najmanja gradska plaža duga 450 metara. Osim toga jedna među omiljenim plažama ovog grada je i Santa Maria koja je idealna za sve one koji dolaze s porodicom na odmor.

Na plažama se nudi kino na otvorenom, mnoštvo barova i klubova. Znamenitosti koje možete posjetiti su: najstariji rimski teatar u Španiji, dvije tvrđave San Sebastián i Santa Catalina te gradski muzej gdje se kriju brojni predmeti vezani za burnu gradsku prošlost i brojne osvajače grada.

Toulon, Francuska

Toulon je grad i mediteranska luka koja se nalazi na jugu Francuske, samo 80 km jugoistočno od Marseillea. Grad su osnovali Rimljani i bio je glavna pomorska baza u 15. stoljeću. Ovaj grad ima najtopliju i najsunčaniju klimu u kontinentalnoj Francuskoj. Kao i sve luke nekada nije imalo lijepu reputaciju, no sada važi za jedan od najgostoprimljivijih gradova.

Javni prijevoz u ovom gradu dobro je razvijen i povezuje stari grad s turističkim mjestima. Neke od najljepših pješčanih plaža ovog mjesta su Les Sablettes, La Vigie i La Mitre gdje ljubitelji vodenih sportova mogu uživati u surfanju i vožnji kajaka. U istočnom predgrađu Le Mourillon također imaju prelijepe pješčane plaže. Znamenitosti koje možete posjetiti su Azijska umjetnička galerija te muzej fotografije.

Rovinj, Hrvatska

Jedan od gradova koji također oduševljava je i hrvatski Rovinj. On se nalazi na jugozapadnoj obali Istre i zajedno s Porečom je njen najjači turistički centar. Klima ovog područja je mediteranska. Ono što trebate posjetiti kada ste u Rovinju je Crkva sv. Eufemije, kamenolom Fantazija, Zavičajni muzej grad te pozorište Gandusio.

Ovaj grad spada među nesumnjivo najljepše obalne gradove. Najljepše plaže nalaze se na jugu ovog grada.

Cagliari, Sardinija

Cagliari se nalazi u centru Sardinije, osnovali su ga Feničani. Ovaj grad danas je zanimljivo turističko odredište. Poznat je po prelijepim pješčanim plažama u naseljima oko Anđeoskog zaljeva (Golfo degli Angeli). Ova mjesta su idealna za odmor. Staze koje se nalaze uz obalu mogu koristiti trkači i biciklisti, postoje klubovi za ronjenje i jedrenje, a tu je i odbojka na pijesku.

Ono što trebate posjetiti je prirodni park Molentargius, arheološki muzej, azijske galerije, etnografski muzej, Nacionalna umjetnička galerija i rimski amfiteatar.

Volos, Grčka

Volos je kopnena luka u Grčkoj. Jedan je od najljepših grčkih gradova. Historija ovog mjesta, moderna kultura i odlična hrana trebali bi vam ovaj grad učiniti primamljivim za ljetovanje. U ovom gradu moći ćete uživati u razgledanju brojnih vila, gradskih vijećnica, prelijepih crkava i muzeja.

Ovaj grad možete lako istražiti, a šetnja Avenijom Agonauta će vas dovesti do luke na zapadnoj strani grada gdje se pruža prekrasan pogled na more. Jedna od najpoznatijih plaža ovog grada je Milina. Sve plaže su čiste i potpuno sigurne.

Ostende, Belgija

Ostende je gradić na obali Belgije. Jedna od atrakcija koja se u ovom gradu mora posjetiti je crkva St-Petrus-en-Pauluskerk koja je sagrađena prije nešto više od stotinu godina. Muzej Atlantic Wall je glavna atrakcija ovog grada.

Plaža u centru ovog grada duga je četiri i po kilometra, a prelijepi pijesak je ono što je čini specifičnom. Ljeti se na ovoj plaži otvara niz barova u kojima se nude kokteli, ali i dobar odmor u hladu palmi i suncobrana. Istočno od centra je Oosteroever mirnija plaža. Tu možete uživati u vožnji kajaka te surfanju.