Putovanja
6

Gradovi u kojima gradski prijevoz nije siguran za žene

Klix.ba
Alarmantni rezultati koji govore o sigurnosti žena u javnom prijevozu u svijetu su pokazani u anketi Fondacije Thomson Reuters koja je istraživala u kojim gradovima svijeta su žene najviše uznemiravane u vozilima javnog prijevoza.

Prema izvještaju, šest od 10 žena u većim gradovima Latinske Amerike su prijavile fizičkio maltretiranje dok su koristile gradski prijevoz.

Najgora situacija je u Bogoti (Kolumbija), gdje su utvrđeno da imaju najmanje siguran javni prijevoz, zatim Mexico City i Lima (Peru).

New York je ocijenjen kao najsigurniji od 16 gradova, a slijedi Tokio, najveći glavni grad na svijetu sa 38 miliona stanovnika, a zatim Peking i London.

Istraživanje je sprovedeno u 15 najvećih svjetskih glavnih gradova, kao i New Yorku, najmnogoljudnijoj državi u SAD-u.

Ovo su rezultati, a gradovi su rangirani od najgorih do najboljih:

  1. Bogota, Kolumbija
  2. Mexico City
  1. Lima, Peru
  2. New Delhi
  3. Jakarta, Indonezija
  4. Buenos Aires
  5. Kuala Lumpur, Malezija
  6. Bangkok
  7. Moskva
  8. Manila, Filipini
  9. Pariz
  10. Seoul
  11. London
  1. Peking
  2. Tokio
  3. New York

Anketirano je ukupno 6.555 žena i stručnjaka. Rezultati se temelje na odgovorima ispitanika, kao i istraživanju stručnjaka o ženskim pravima, rodnoj ravnopravnosti i gender korektnim urbanim prostorima u svakom od gradova.

Istraživanje je urađeno i u Kairu, petom po veličini glavnim gradom u svijetu, ali rezultati nisu bili uključeni u ukupan rezultat, jer agencija nije mogla sprovesti javno istraživanje.

Da su rezultati bili uključeni, Kairo bi se našao u prvih pet najopasnijih transportnih sistema za žene, saopćila je Fondacija Thomson Reuters.