Sarajevo u Guardianu
0

Grad tvrde kože sa mekanom i blistavom dušom

Sarajevo-x.com
"Novi pogled na Bosnu i Hercegovinu" naziv je priče o glavnom gradu naše zemlje koju danas donosi britanski list Guardian.

Opisujući atmosferu Baščaršije, njenih bazara i građevina iz otomanskog perioda Sophie Cooke se, kao i svi drugi koji dođu u Sarajevo, oduševila "mješavinom istoka i zapada" zbog koje ovaj grad nazivaju "evropskim Jerusalemom".

"Mnogo prije nego je postao sinonim za snajpersku paljbu koju smo gledali na televiziji, ovaj grad je bio centralno mjesto razmjene talijanskih trgovaca i karavana sa svilom. Četrnaest godina nakon rata preživio je stari duh tolerancije", piše britanska spisateljica.

Baš kao i drugi koje put dovede do Sarajeva, Cooke nije mogla da ne spomene slavni sarajevski tunel koji je iskopan kako bi se stanovnici opkoljenog grada opskrbljivali hranom i drugim namirnicama.

"U vrijeme kad smo posjetili porodicu Kolar (čija kuća je bila kota s jedne strane tunela op. pr.), oni su u vrtu sadili povrće, dok su pored njih prolazili posjetioci", primijetila je.

Upravo ta opuštenost ovdašnjeg stanovništva ju je impresionirala, pa je stoga napisala: "Cijeli grad, uprkos ožiljcima iz rata, ima taj jedinstveni opušteni stav prema životu, ljubav prema hrani i prijateljstvu, preferiranje muzike nad materijalnim stvarima."

Cooke je primijetila i brojne nove prodavnice otvorene u trgovačkim centrima u Sarajevu, koje nude odjeću svjetski poznatih modnih marki, ali i to da tamo nema puno posjetilaca.

Uz opis uličica i zanata iz starog dijela grada, nezaobilaznih sarajevskih ćevapčića i česmi s čistom vodom, spisateljica piše: "Mogla sam sretno provesti cijelu sedmicu u divnom Sarajevu ne radeći baš ništa."

Uz komplimente da je Sarajevo grad neuništivog duha, nije ostala ravnodušna ni na Sutjesku, Mostar, Jablanicu Konjic i Lukomir.

Vraćajući se na kraju puta u Sarajevo, autorica članka je zaključila: "Baš kao jedan od onih narova na stolovima tržnice, Sarajevo je grad tvrde kože sa mekanim i blistavim svijetom unutra."