Putovanja
21

Grad Meteora "okačen" na nebu predstavlja jedinstvenu atrakciju

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Grčki grad Meteoru čine desetine manastira izgrađenih na zidinama i vrhovima stijena koje su nastale erozijama nakon povlačenje mora iz grčke regije Trikala, a svojom mistikom i jedinstvenim izgledom Meteora i danas predstavlja veliku turističku atrakciju.

Smješten na stijenama između grčkih mjesta Kalambaka i Kastraki, grad Meteora izgrađen je na stijenama visokim i do 550 metara, a Meteora bi u slobodnom prijevodu sa grčkog jezika značilo "okačen na nebo“, što i jest prva asocijacija pri pogledu na to mjesto.

Nakon cijepanja Rimskog carstva i osnivanja Grčke ortodoksne crkve, veliki broj monaha je početkom devetog vijeka tražio mjesta za osamu i život daleko od ostatka ljudi, a najveći broj njih je utočište pronašao baš u pećinama stijena, na kojima će dva stoljeća kasnije početi i izgradnja prvih manastira, a potom i grada Meteora.

Usmena predanja govore da su prvi manastiri izgrađeni primitivnim metodama gradnje, a da su kamen, konopce i druge materijale graditelji nosili penjući se uz užad ka vrhovima stijena.

Grad Manila ima više od 20, što manjih, što većih, manastira, a danas je za posjete dostupno njih osam, od kojih u dva žive isključivo monasi. Izgrađeno je više od 140 stepeništa, mostova za pristup manastirima, a do Velikog manastira se stiže i novoizgrađenom žičarom.

Giorgios Kourelis je turistički vodič koji turiste upoznaje sa Meteorom, a on tvrdi da je mjesto Kalambaka u podnožju Meteora naziv dobilo po navodnim uzvicima osmanskih vojnika koji su prolazili mjestom i vidjevši Meteoru na stijenama ushićeno povikivali "Kaleye bak“ (vidi tvrđave).

Meteora je 2004. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetskog kulturnog naslijeđa, a ovo mjesto je bilo domaćin i James Bondovog filma iz 1981. godine "For Your Eyes Only“ (Samo za tvoje oči).