Putovanja
48

Glavni grad Maldiva pružit će vam utočište: Male je tropski raj na Zemlji

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Pustinjske uvale i plaže sa mnogo palmi idealno su mjesto za odmor i bijeg od svega. Upravo ovakav ambijent pružit će vam Maldivi, otočje koje se nalazi u Aziji u Indijskom okeanu.

Maldive često nazivaju rajem na Zemlji jer su zahvaljujući svojim ljepotama i plavom moru zaista jedna od najljepših destinacija koje možete posjetiti. Odlikuju ga prekrasne bijele pješčane plaže, grebeni i vrlo raznolika vegetacija. Kada posjetite Maldive jedino što možete je uživati i opustiti se.

Velika vrijednost i prednost Maldiva jeste njegov podvodni svijet. Ovo je odlično mjesto za ronjenje, s hiljadama različitih vrsta riba i koralja. Otoci ponekad mogu biti najgušće naseljena mjesta na Zemlji, kao što su Hong Kong i Manhattan, a među njima je i glavi grad Maldiva, Male. On je ujedno i najnaseljeniji grad u Maldivima.

Prema posljednjem popisu stanovništva, ovdje živi nešto više od 133.000 ljudi. Populacija je veoma gusta, što znači da više od 66.000 ljudi živi na jednom kvadratnom kilometru.

Na području Malea preovladava tropska klima podijeljena na dvije sezone. Sezona monsuna traje od maja do oktobra, a s njom dolaze i velike padavine. Suha sezona počinje u novembru i traje do aprila. Tokom godine nema značajnih oscilacija u temperaturi. Minimalna temperatura iznosi oko 24 stepena, a maksimalna oko 31 stepen celzija. Period od novembra do aprila je najatraktivniji za posjetu Maldivima i Maleu.

Male je 2004. godine pogodio cunami izazvan podvodnim zemljotresom u Indijskom okeanu. Tada je poplavljeno dvije trećine grada. Danas je ovo atraktivan grad koji svake godine posjećuje veliki broj turista iz cijelog sveta.