Za one s dubljim džepom
199

Gdje u Sarajevu proslaviti Novu godinu? Pregledali smo ponude i evo šta nas je dočekalo

I. B.
Mjesta za proslavu Nove godine u Sarajevu ima i više nego dovoljno (Foto: Instagram/Bašča kod Ene)
Mjesta za proslavu Nove godine u Sarajevu ima i više nego dovoljno (Foto: Instagram/Bašča kod Ene)
Doček Nove godine je mnogima idealan povod za zabavu i okupljanje s prijateljima i dragim ljudima. A ukoliko ste odlučili da ga ove godine provedete u Sarajevu, donosimo vam nekoliko lokacija koje obećavaju dobru zabavu.
U zavisnosti od destinacije koju posjećujemo, planovi za doček Nove godine traju sedmicama, nekad čak i mjesecima prije. I dok neki koriste ovu priliku za kraća putovanja, dobro je znati da se posebni posljednji trenuci 2022. i prvi sati 2023. godine, imaju gdje dočekati i u Sarajevu. A ugostitelji su naročito bili "pažljivi" prema onima s dubljim džepom.

Sarajevo se ove godine našlo na listi najboljih evropskih gradova za provod i doček Nove godine. Navedeno je kako je naš grad najbolji odabir za put s prijateljima te "epicentar dočeka Nove godine na Balkanu", a nema sumnje da će oni koji tu dođu iz stranih zemalja imati dosta toga za vidjeti.

No, ponuda ima i kada je riječ o nama koji smo tu "domaći". Osim javnog dočeka, brojni hoteli, restorani i drugi ugostiteljski objekti pripremili su sadržaje i programe za Novu godinu. Iako, moramo naglasiti da oni, nakon brojnih poskupljenja i izazovnih vremena, nisu za svačiji džep.

Prvenstveno, građane i posjetitelje glavnog grada BiH će u novu 2023. godinu uvesti grupa Dubioza kolektiv. Popularni sastav je već najavio odličnu zabavu ispred Vječne vatre gdje će održati koncert i s publikom pjevati do ranih jutarnjih sati.

Jedna od opcija za ljubitelje klasične muzike je odlazak u Narodno pozorište Sarajevo na tradicionalni Novogodišnji koncert od 19:30 sati. Sarajevskim filharmoničarima će se pridružiti italijanska sopranistica Martinua Bortolotti von Haderburg, a cijene ulaznica se kreću od 70 do 90 KM. Više detalja pogledajte ovdje.

Program za doček je tradicionalno spremio i Coloseum club gdje će goste do ranih jutarnjih sati zabavljati sarajevski tamburaški sastav Šeherston s repertoarom sevdalinki, starogradskih hitova, Ex Yu balada, pop-rocka i nizom drugih pjesama. Gosti mogu birati između švedskog stola i menija, a cijene ulaznica se kreću od 60 do 120 KM.

U hotelu Evropa spremaju se čak dva dočeka Nove godine, a za jedan je potrebno izdvojiti i gotovo duplo više novca. U Bečkoj kafani hotela će goste uz novogodišnju gala večeru zabavljati Duško Kuliš sa svojim bendom, te je za ovaj vid zabave u centru Sarajeva potrebno izdvojiti 200 KM po osobi.
U međuvremenu, u restoranu hotela Evropa pjevati će Igor Vukojević, a za njega, s gala večerom, potrebno je izdvojiti 120 KM po osobi.

Cijenu od 200 KM po osobi, također je potrebno izdvojiti i za doček Nove godine u Pivnici HS, a naveli su kako je gostima neograničena konzumacija hrane sa švedskog stola, kao i ponuđenog pića. Goste će zabavljati pjevač Sead Hodžić.

Vjerovatno najskuplji doček priređuje Hotel Hills u Sarajevu gdje će goste za novogodišnju večer zabavljati legenda narodne muzike Halid Bešlić i pjevačica Nikolina Kovač. Da bi slušali ovo dvoje izvođača, uživali u bogatoj večeri švedskog stola i All-inclusive karte pića potrebno je izdvojiti 300 KM, dok se za sjedišta uz binu doplaćuje dodatnih 50 KM.
Brojni poznati restorani spremili su doček Nove godine uz večeru i tamburaše, a jedan od njih je i Nova bentbaša. Za već tradicionalni doček u ovom restoranu potrebno je izdvojiti 120 KM po osobi, a gosti će uživati u izboru specijaliteta uz švedski stol, dok će se za muziku pobrinuti sastav Etno Band.
Sličan program nudi i ekskluzivni restoran Dos Hermanos u Radićevoj ulici. Goste će zabavljati tamburaši Sarr E Roma, a osoblje restorana istaklo je da ove godine praktikuju "ranije rezervacije" te je samo za kotizaciju potrebno uplatiti 80 KM po osobi.

Praznično ruho obukao je i restoran Bašča kod Ene gdje će tokom novogodišnje noći gosti uz tamburaše moći uživati u nekim od tradicionalnih bosanskih jela - pitama, kuhanim jelima te teletini i janjetini s ražnja. U cijenu od po 100 KM po osobi, ističu, nije uračunato piće.

I restoran Una , koji je poznat po priređivanju rođendanskih i drugih proslava, "stopio" se s cijenama svojih kolega. Za iznos od 130 KM po osobi, uključen je švedski stol, dok će goste u Novu godinu uvesti pjevač Maid Hećimović.

Za one koji žele pobjeći iz grada, a opet mu biti dovoljno blizu, jedna od najboljih opcija je Trebević. Shodno tome, Hotel Pino Nature organizuje gala večer u planinskoj atmosferi, gdje će gosti uz večeru u slijedovima slušati Eldina Huseinbegovića. Cijene, u zavisnosti od rasporeda sjedenja, kreću se od 80 KM pa do 160 KM.

Vjerovatno "najprimamljivija" opcija za omladinu bio bi klub Cinemas Sloga, no tamo su već izvijestili kako su njihovi kapaciteti za najluđu noć u godini popunjeni.

Po svemu sudeći, opcija za novogodišnju noć ima više nego ranije, a naročito uzimajući u obzir da su nas prethodnih godina poremetila i ograničenja uzrokovana koronavirusom.

Još ulažemo nade da će se obistiniti najavljena meteorološka prognoza te da ćemo u 2023. ući bez padavina i s temperaturama iznad višegodišnjeg prosjeka.