Putovanja
148

Gdje možemo slobodno putovati: BiH prema moći pasoša najgora u regionu

Klix.ba
Zahtjev za pasošku vizu izuzetno je interesantan, ali i zanemaren faktor i indikator međunarodnih odnosa.

Većina država zahtijeva da strani državljani prije ulaska dobiju vizu ili odobrenje, a uslovi za njeno uručenje razlikuju se od države do države. Zemlje koje su u vrlo dobrim odnosima često za građane ne traže posebne uslove prije dolaska na granicu, ali države koje imaju ne tako visoku reputaciju u svijetu sve rade na teži način.

Za ulazak u tuđu zemlju ponekad je potrebna samo prijava informacije o dolasku i odlasku, a neke zemlje mogu tražiti pozivno pismo, novac, imena ljudi kod kojih ćete boraviti, sa kojima ćete se sastati pa čak i ime vaše osnovne škole.

Kompanija Arton Capital je upravo koristeći ove i slične informacije napravila pasoški index - listu najpopularnijih država u kontekstu moći njihovog pasoša. Ako pasoš neke zemlje treba manje viza u poređenju sa drugim državama, on je time moćniji i više na listi.

Najmoćniji pasoši su oni Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva. Te dvije zemlje svoje građane bez vize mogu poslati u čak 147 zemalja svijeta. Iza njih na drugom mjestu slijede Francuska, Južna Koreja i Njemačka sa 145 "slobodnih“ zemalja. Na trećem mjestu su Italija i Švedska, a potom dolaze Danska, Singapur, Finska, Japan, Luksemburg i Holandija. Na petom mjestu nalazi se švicarski pasoš.

Visokorangirani pasoši su i oni Hong Konga, Argentine i Brazila, a među najnepopularnijim su pasoši Solomonskih Ostrva, Mijanmara, Južnog Sudana i Palestine.

Pasoš Bosne i Hercegovine nalazi se na 38. mjestu sa 94 zemlje koje od naših građana ne traže vizu. Hrvatska se nalazi na 19. mjestu sa 124 zemlje, Crna Gora na 35. mjestu sa 98 zemalja, a Srbija na 31. mjestu sa 104 "slobodne" države.

Također, Arton Capital je napravio sortiranje pasoša po boji. Svjetski putnički dokumenti se izrađuju u samo četiri boje - crvenoj, plavoj, zelenoj i crnoj. Prema svemu sudeći, crveni pasoši su najbrojniji, potom slijede plavi, zeleni, a crne pasoše ima samo 19 država svijeta.