{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Galapagos proglašen najboljim otokom na svijetu

13.7.2015. u 20:54
103
45
Galapagos proglašen najboljim otokom na svijetu
103
Udaljeni vulkanski arhipelag poznat po egzotičnim životinjama i biljkama Galapagos, proglašen je najboljim otokom na svijetu. Ovu titulu dali su mu putnici koji su glasali u magazinu Travel + Leisure.
Otok, odnosno grupa otoka, se nalazi u sklopu Ekvadora u Tihom okeanu, a uklonjen je 2010. godine s UNESCO-ve liste svjetske baštine koja je u opasnosti. UN-ova agencija zadovoljna je time kako je vlada ove zemlje počela poduzimati korake za suočavanje s prijetnjama koje predstavljaju invazivne vrste, neobuzdani turizam i pretjerani ribolov.

Otočje je geološki jako mlado i slavno je po velikom broju endemskih vrsta koje je prvi izučavao Charles Darwin 1835. godine. Njegova zapažanja i prirodoslovna kolekcija pridonijeli su razvoju Darwinove teorije evolucije prirodnim odabirom.
Otočje Galápagos se sastoji od 13 velikih otoka, 17 manjih i više od 40 hridi na površini od oko 9.000 km2. Otočje se nalazi na udaru tri oceanske morske struje (ekvatorska protustruja, sjevernopacifička struja i južna ekvatorska struja), a neprestana seizmička i vulkanska aktivnost odražava procese koji su doveli do stvaranja otočja. Neki otoci su vrhovi vulkana koji se uzdižu 3.000 m s morskog dna. Veći otoci imaju manje strme obale sa šljunčanim i pješčanim plažama, nastale erozijom vulkanskih stijena.

Na pet naseljenih otoka (Santa Cruz, San Cristobal, Isabela, Floreana i Baltra) sveukupno živi oko 25.000 stanovnika koji uglavnom govore španskim jezikom. Glavni grad pokrajine Galapagos je Puerto Bakveriso Moreno.

Zbog razlika u veličini otoka i visini njihove obale, na otocima su mnoge životinje evoluirale u endemske vrste. Tako su sve vrste reptila, osim dvije vrste morskih kornjača, endemi: galapagoška kornjača (uključujući 11 podvrsta na 11 različitih otoka), galapagoška kopnena iguana (Conolophus subcristatus), morska iguana (Amblyrhynchus cristatus), i nekoliko endemskih vrsta guštera. Od 57 vrsta ptica njih 26 (46%) su endemi (poput 13 vrsta Darwinovih zeba, galapagoški pingvin i galapagoški škanjac), a 31 vrsta su ptice selice. Od sisavaca tu je šest domaćih vrsta: galapagoški morski lav (Zalophus wollebaeki), galapagoški tuljan (Arctocephalus galapagoensis), dvije vrste štakora i dvije vrste šišmiša.

Lista najboljih otoka na svijetu:

1. Galapagos, Ekvador
2. Bali, Indonezija
3. Maldivi
4. Tasmanija, Australija
5. Santorini, Grčka
6. Moorea, Francuska Polinezija
7. Maui, Havaji
8. Kauai, Havaji
9. Veliki koralni greben u Australiji
10. Malta

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: