Uzbudljiva avantura
66

Francuz u buretu krenuo na put preko Atlantskog okeana

Klix.ba
Mnogi ljudi se nakon Božića žele odmoriti sa svojim porodicama. Međutim, jedan sedamdesetjednogodišnji muškarac iz Francuske odlučio je otići na put preko Atlantskog okena i to ni manje ni više nego u buretu, prenosi CBS.

Jean-Jacques Savin iz Francuske na put preko Atlantskog okeana krenuo je u narandžastom buretu koristeći samo pogon morske struje. Krenuo je iz El Hierra i nada se da će doći do Kariba za tri mjeseca, u martu.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

U kapsuli u kojoj se nalaze krevet, kuhinja te ostava s hranom i pićem planira preći Altanski okean. Nada se da će sa Kanarinskih ostrva stići do Guadalupea.

"To bi bilo jednostavnije za papirologiju i vraćanje bureta nazad", dodao je.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Savin je bivši vojni padobranac, a radio je kao čuvar parka i pilot. Vjeruje da će morske struje nositi njegovo bure 4.500 kilometara do Kariba. Putem će ispuštati oznake kako bi pomogao okeanografima koji proučavaju morske struje Atlanskog okeana.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

"Vrijeme je sjajno. Valovi su visoki jedan metar, a krećem se brzinom 2-3 km/h. Za sada kapsula funkcionira dobro, veoma dobro i prognoza vjetra je povoljna do nedjelje", rekao je za AFP telefonom Savin.

Bure je dugo 3 metra i široko 2,1 metar, a prozor se nalazi na podu.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

U ovom buretu Savin će proslaviti i Novu godinu pa je zbog toga pripremio bocu bijelog vina Sauternes. Savin također ima bocu crnog vina kako bi proslavio svoj 72. rođendan 14. januara.

Foto: Facebook
Foto: Facebook