Putovanja
53

Fotografije čarobnjaka Gandalfa s lokacija gdje je sniman "Gospodar prstenova"

Klix.ba
Foto: Akhil Suhas
(Foto: Akhil Suhas)
Indijski fotograf Akhil Suhas (21) putovao je na Novi Zeland kako bi fotografirao čarobnjaka Gandalfa, lika iz filmova "Gospodar prstenova" te je na taj način otkrio mističnu stranu ovog područja.

Jedna od najuspješnijih filmskih trilogija "Gospodar prstenova" sniman je većim dijelom na lokalitetima na Novom Zelandu. Fascinantna i netaknuta priroda ove zemlje poslužila je kao veličanstvena scenografija filmovima koji su odisali i ljepotama ambijenata.

Vjerovatno najljepši ambijenti u sva tri dijela bili kadrovi Okruga, mjesta i kraja gdje žive mali Hobiti. Danas je mjesto Matamata u kojem je, za potrebe filma napravljeno selo Hobita, jedna od vodećih turističkih atrakcija Novog Zelanda.

Fotograf Suhas je proveo šest mjeseci na Novom Zelandu i dokumentirao je svoje putovanje od 15.000 kilometara, a na svakoj fotografiji vidi se turist obučen kao čarobnjak Gandalf.

Indijski fotograf ima 5.000 pratilaca na Instagramu nakon objave fotografija. Kazao je kako je upravo fotografijama Gandalfa htio prikazati drugačiju stranu Novog Zelanda.

"Želio sam se konstantno ponavljati glavni predmet na svojim fotografijama. Kada imate toliko fotografa na svijetu, shvatite da morate učiniti nešto drugačije kako biste se izdvojili. Film 'Gospodar prstenova' sam gledao pet puta i onda sam došao na ovu ideju", kazao je fotografa.

Prema njegovim riječima, turisti s Novog Zelanda bili su "njegov Gandalf", a tokom cijelog putovanja niko ga nije odbio.

"Trik je u tome da razgovarate s ljudima, potom im objasnite kako je zamišljen vaš projekat te ih na kraju pitate pristaju li da ih fotografirate. Srećom, ni jedna osoba me nije odbila", rekao je on.

Indijski fotograf sam finansira svoje neobično putovanje povremeno radeći u hostelima.

"Prije nego sam krenuo na put, pomislio sam da nije bitno koliko ću novca potrošiti na putovanje jer imam cijeli život pred sobom da zaradim novac i isplatim studentske kredite i račune. Na kraju dana, vaše uspomene traju duže nego materijalne stvari", zaključio je.