{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Fogo - ostrvo na kraju svijeta

16.8.2012. u 20:36
11
6
Fogo - ostrvo na kraju svijeta
11
Fogo - ostrvo na kraju svijeta
Ukoliko želite pobjeći daleko od svakodnevnih problema i obaveza, jedno malo kanadsko selo turistima pruža savršen spoj prirodnih ljepota, umjetničke inspiracije i usluga.
Ostrvo Fogo se nalazi pored sjeveroistočne obale Newfoundlanda. na ostrvu se nalaze ostarjele građevine, 2.700 stanovnika i kilometri kamenite obale.

Na ovom ostrvu od 150 kvadratnih kilometara se nalazi 11 sela i sva su na obali. Cijelim ostrvom lutaju sobovi, a osim njih tu je i mnoštvo ovaca.


Ostrvo pruža neograničenu količinu inspiracije za sve umjetnike, kao i savršenu priliku za bježanje od svakodnevnice za obične turiste, koji sve češće žele putovati po zabačenim destinacijama.

Na ostrvu su se već pojavile i umjetničke kolonije. Svaka kolonija ima unikatan dizajn. Sve su moderne, minimalističke i smještene u divljini. Svaka kolonija predstavlja suštu suprotnost tradicionalnoj arhitekturi ostrva.


Kao i na svim drugim zabačenim mjestima, promjene su i na ostrvu Fogo veoma spore. Jedna od promjena na ovom ostrvu je i hotela sa pet zvjezdica Fogo Island Inn, koji će svoja vrata posjetiocima otvoriti u decembru ove godine.

Hotel je smješten nakoliko metara od okeana. U njemu se nalazi 29 soba, jedan restoran, biblioteka, kinosala i umjetnička galerija, a na krovu je smještena banja.


Potrebna električna energija se dobija pomoću solarnih panela, a svi gosti na raspolaganju imaju električne automobile. Cijena noćenja će biti između 400 i 500 dolara.

Prema nekim procjenama, da bi bio profitabilan, hotel će godišnje morati posjetiti oko 3.000 gostiju. Sva zarada će biti investirana u lokalnu zajednicu.

Biblioteku, teretanu i kinosalu će moći besplatno koristiti svi stanovnici ostrva.


"Ja na ovaj hotel gledam kao na javnu zgradu sa skupim spavaćim sobama. Ukoliko u bilo kojem trenutku u hotelu ne zateknem lokalno stanovništvo, smatrat ću da nismo uspjeli", rekla je Zita Cobb, vlasnica hotela.

Zita je ostrvo napustila davno. Zaradila je milione u visokotehnološkoj indrustriji, a onda se vratila kući, kako bi pomogla u očuvanju identiteta ostrva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: