Putovanja
0

"Firma" - kontroverzna berlinska gostionica

FENA
Kada uđete u lokalnu gostionicu da bi popili čašu piva, ne očekujete da će vam neko prići, uperiti lampu u lice, početi da vas ispituje ili vrbuje da priđete tajnoj službi dok čekate da vam konobar donese piće, piše dopisnik londonskog Guardiana iz Berlina o gostionici koja je razbjesnjela žitelje glavnog grada Njemačke.

To su, međutim, upravo neke od usluga koje se nude posjetiocima novootvorene berlinske gostionice koja se - po neformalnom nazivu za Stasi, bivšu istočnonjemačku tajnu policiju - zove "Firma".

Oni koji uđu u "Firmu", piše Guardian, imaju priliku da se - uz budno oko razmještenih kamera - opuste uz piće okruženi bizarnim suvenirima iz zaboravljene ere - poput isječenih dosjea Stasija, znamenja policije, pa čak i urne koja navodno sadrži pepeo nekadašnjeg komunističkog lidera Ericka Honekera.

Iako vlasnici tvrde da je gostionica samo provokacija i satira, tako ne misle žrtve zloglasne tajne policije, nastavlja list.

"Tu kafanu nema smisla kritizirati zbog neukusa - ko god da je vidio neki dosje Stasija neće imati stomak da u njoj popije pivo", citira Guardian riječi predstavnika njemačke vladine arhive Stasijevih dosjea.

Guardian podsjeća da je prema nekim procjenama policija Stasi imala na raspolaganju devedeset hiljada stalnih agenata i još stotinu hiljada doušnika koji su potkazivali i terorizirali stotine hiljada ljudi u istočnoj Njemačkoj.