Putovanja
11

Fascinantne pješčane skulpture na festivalu u Antaliji

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Međunarodni festival pješčanih skulptura u Antaliji, koji se tradicionalno održava u novembru, ove godine, zbog velikog intersovanja, važi za festival sa najdužim trajanjem.

Festival je na 7.000 metara kvadratnih u parku Lara Beach organizovao Global Design Art Works, a tokom Festivala je korišteno oko 10.000 tona pijeska.

Na Festivalu je napravljeno više od 100 skulptura od pijeska i to ličnosti koje su ostavile svoj trag u historiji. Riječ je o skulpturama imperatora Huna Attile, kralja Odina, Halid Bin Velida, Ričarda Lavljeg Srca i Saladina. Pored historijskih ličnosti od pijeska su napravljene i mnoge poznate građevine, među kojim se ističe Taj Mahal i džamija Kubbetus-sahra u Jerusalemu.

Direktor Festivala Cem Karaca kazao je za AA da je na Festivalu učestvovalo oko 25 vajara iz 12 zemalja. Proizvod hiljada radnih sati je više od 100 djela napravljenih u pijesku.

Karaca je rekao da je planirano da se Festival završi u novembru, međutim, zbog velikog interesa, donijeli su odluku da traje duže nego prethodnih godina.

"Prethodnih godina smo sezonu zatvarali u novembru rušenjem napravljenih skulptura. Ove godine smo zatvaranje Festivala odgodili za april sljedeće godine. Na ovaj način je postao Festival koji po vremenskom trajanju nema konkurenciju", pojasnio je Karaca.

Podsjetio je da postoje slični događaji u Portugalu, Njemačkoj i Belgiji i koji traju od jednog do šest mjeseci, ali nijedan ne traje 11 kao ovaj u Antaliji.

"Naša izložba će trajati 11 mjeseci i bit će najduža izložba skulptura u pijesku", kazao je Karaca. Međutim, prema njegovim riječima, trajanje Festivala u velikoj mjeri zavisi i od vremenskih uslova. 

Prema njegovim riječima, prošle godine je Festival posjetilo 150.000 turista, dok je ove taj broj povećan na 200.000. Očekuje se da će do kraja Festivala broj posjetitelja biti povećan za još 50.000.