{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čarobna visoravan Morine: Evropski Tibet pruža doživljaj koji se ne zaboravlja

2.8.2014. u 08:02
12
52
Čarobna visoravan Morine: Evropski Tibet pruža doživljaj koji se ne zaboravlja
12
Na putu od Sarajeva prema Foči, ima se mnogo što šta za vidjeti. Prlijepi planinski pejzaži, kanjoni rijeka čine da vožnja prođe brzo i sa uživanjem. Još ako se ima vremena pa se napravi predah i uživa u čarima prirode, e onda je to pravi ugođaj.
Prvo prođete kanjon rijeke Bistrice, između Dobrog Polja i Miljevine, na lokalitetu Sijeračke stijene, no ako je taj put, često zbog odrona zatvoren, idete makadamskim putem Dobro Polje - Jelašica - Jažići - Miljevina.

Ako je put neuslovan, idite preko Kalinovika, Uloga i Kifina Sela. Proći ćete kroz visoravan, sa desne strane je bjelašnička Visočica i Treskavica, a lijeve Lelija i Zelengora. Prirodna ljepota.

Nakon Kalinovika, ulazite u selo Ulog, gdje ćete proći pored rijeke Neretvu u svom početnom toku. Na samom ulazu u Ulog, pored znaka za Nevesinje, vide se obilježja za džamiju, te pravoslavnu i katoličku crkvu, sve u jednom malom selu, u kojem nema mještana.

Ako nastavite put dalje, proći ćete visoravan Morine, ili kako je zovu "Evropski Tibet".

Ova dionica puta, iako je makadamska, pruža mogućnost veće brzine, ali zbog ljepote okoline, nema potrebe žuriti. Visoravan je na 1.200 metara udaljena od mora, a u sredini Morina se nalazi „Svatovsko groblje“, nekropola od tridesetak stećaka.

Nakon što prođete visoravan Morine, put se spušta prema Kifinom Selu na putu Nevesinje - Gacko.

Ovaj put se ipak mora planirati, jer treba vidjeti Uloško jezero, u obliku srca na 1.058 metara nadmorske visine koje se ulijeva u Neretvu i nalazi na zapadnom dijelu planine Crvanj, kao i nekoliko katuna sa stadima ovaca i livadama s divljim konjima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: