Pripremite skije i novac
8

Evropska skijališta spremna za one s dubljim džepom

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pripremite svoje skije, zima je stigla. Malo ko će u našoj zemlji moći izdvojiti novac da otputuje u neko od evropskih atraktivnih skijališta, ali ako ste u mogućnosti zasigurno ćete se dobro provesti.

Snijeg je napadao više od metar u posljednjih sedam dana, što je već sasvim dovoljno da skijališta rade u punom kapacitetu. Padavine preko vikenda još više će pogodovati zimskim turističkim centrima širom Evrope, a od ponedjeljka se u većem dijelu kontinenta očekuje razvedravanje. Prema procjenama francuskih meteorologa, ovo je jedan od najboljih početaka zimske sezone koju je donio već sami početak decembra i to još od 1950. godine.

Francuska je činise najviše profitirala od velikih snježnih padavina već početkom decembra, kada je u pitanju skijačka sezona, ali i dijelovi Švicarske i Austrije također su na dobitku. Bez obzira što će se, kako mjesec bude odmica, možda veći dio snijega i otopiti, uvjeti za skijanje tokom božićnih i novogodišnjih praznika i dalje će biti jako dobri.

Međutim, ono na šta se upozorava su snježne lavine, pa se ne preporučuje da se zaputite bilo gdje u skijalištima sami bez stručnog vodiča. U francuskom skijalištu Tignes već su stradala dva skijaša koje je zatrpala lavina, jedan je pretpio lakše povrede dok je drugi ozbiljno povrijeđen. No, u protekla dva dana su zabilježeni i smrtni slučajevi pa treba biti na oprezu.