Oaza nadomak grada
396

Entuzijasti iz društva "Miljacka" se brinu o očuvanju prirode u blizini Darive

N. C.
Gornji tok Miljacke na područuju Darive (Foto: Facebook)
Zaljubljenici u prirodu svaki slobodan trenutak nastoje provesti izvan gradske vreve. Međutim, postoje i oni koji žele doprinijeti očuvanju i prilagođavanju divljih terena običnom čovjeku, a među njima su i članovi Sportsko-rekreativnog društva "Miljacka".

Entuzijasti iz Društva prošloga ljeta započeli su akciju čišćenja korita rijeke Miljacke u neposrednoj blizini najstarijeg sarajevskog šetališta Darive.

Posjetioci područja Darive koje se nalazi u sarajevskoj općini Stari Grad mogu primijetiti uređen lokalitet, kao i pristupne staze do same rijeke.

Sportsko-rekreativno društvo "Miljacka" je osnovana 2012. godine. Društvo je prvenstveno osnovano da bi Darivu vratili građanima Sarajeva.

SRD
SRD "Miljacka" nastoji vratiti područje Darive građanima Sarajeva

"Napravili smo izdvojenu stazu 'Almir Hrelja' dužine 700 metara za ribolovce 'uhvati-vrati'. Do 2020. godine imali smo godišnje po tri državna takmičenja u spinu i fly fishingu i razne kupove. Društvo "Miljacka" od osnivanja do danas opstaje uz veliku pomoć Općine Stari Grad", dodaju.

Bentbaša je od davnina poznata svim Sarajlijama koje su ovdje dolazile na izlete, kupanje i odmor.

"Bentbaša i Dariva zadnjih 25 godina bile su zaboravljene i zapuštena, a osim ribolova smo odlučili da je vratimo i izletnicima koji sada imaju omogućen lagani prilaz izletištu i rijeci", navode.

Prošle godine u jeku pandemije članovi SRD "Miljacka" odlučili su da zajedničkim snagama očiste i kupališta.

"Odlučili smo očistiti kupališta koja su dobro poznata Sarajlijama: Stara Brana, Golubnjak i Oficirsko, a na čemu smo radili puna dva mjeseca. Također, postavili smo klupe i tri hladnjaka koje je donirala Općina Stari Grad", ističu.

Vrijedni članovi Društva naglašavaju da nije kraj uređenja te da nastavljaju s radovima kada dođe lijepo vrijeme.

Oaza mira uz rijeku Miljacku nadomak Sarajeva
Oaza mira uz rijeku Miljacku nadomak Sarajeva

"Za ovu godinu su nam planovi postavljanje još 15 klupa i dva hladnjaka. Također, planirana je i održavanje državne spin lige kao i kupova, ali i druženja u skladu sa epidemiološkim uslovima", zaključuje.

Područje Darive i gornji tok Miljacke idealno su mjesto za svakodnevni bijeg iz gradske gužve, s obzirom na blizinu grada i ambijent koji nudi.

Dariva je idealno mjesto za rekreativce i ribolovce koji uz obale rijeke mogu pecati. Osim ribolova ovo područje privlači i alpiniste jer se ovdje nalazi i stijena za penjanje.

S obzirom da je otvorena ribolovna sezona članovi Društva poribili su revir sa potočnom pastrmkom i sa nekoliko krupnih komada kalifornijske pastrmke, kako kažu, radi atrakcija.

Također, prošlog mjeseca uz pomoć kontonalne javne ustanove za zaštićena područja revir započeli su čišćenje smeća koje je nanijela bujična voda tokom zimskih dana.