Projekat smanjenja potrošnje
0

Empire State Building kao najzelenija zgrada na svijetu

SRNA
Simbol grada New Yorka, Empire State Building, koji je svojevremeno bio najviša zgrada na svijetu, treba da postane najzelenija građevina na svijetu, javili su danas američki mediji.

Historijski objekat uvodi mjere za zaštitu prirodne sredine i vlasnici navode da će po završetku projekta 2013. godine potrošnja energije biti smanjena za 38 odsto.

Početni predračun za radove iznosi 20 miliona dolara, a očekuje se da će godišnja ušteda energije biti četiri miliona i 400 hiljada dolara.

Građen tokom tridesetih godina prošlog vijeka, u vrijeme velike depresije, Empire State Building ima 102 sprata.

U zgradi su smještene kancelarije i restorani. Obilazi je mnoštvo turista, koji dolaze da bi uživali u pogledu na Manhattan.

Slava Empire Statea navela je vlasnike da preduzmu obimni četvorogodišnji projekat smanjenja ispuštanja ugljendioksida i utroška energije. Zgrada će biti podvrgnuta seriji intervencija, koje obuhvataju i zamijenu svih šest i po hiljada prozora specijalnim oknima koja smanjuju toplotu ljeti, a zimi je zadržavaju.

"Sačuvaćemo sve koristi koje prozori pružaju, a smanjiti neke od negativnih uticaja. Postavićemo trostruko glazirane prozore koji imaju koeficijent izolacije gotovo identičan zidovima u koje se ugrađuju", rekao je direktor projekta Paul Rode.

Dodatna izolacija biće postavljena iza grijnih tijela da bi se uštedjela toplota.

Takođe je predviđena ugradnja enegretski efikasnog osvjetljenja, poboljšanje kontrolnih sistema u zgradi da bi i oni bili energetski efikasniji i ugrađivanje savremenih rashladnih i grejnih sistema, kod kojih zagađivanje zavisi od upotrebe.

Vlasnici zgrade kažu da pretvaranje starih zgrada u objekte koji manje zagađuju prirodnu sredinu predstavlja ključ za smanjenje takozvanog efekta staklene bašte u Njujorku.

Rode je naglasio da adaptacija objekata nije jedini način za smanjenje potrošnje energije te da bi ljudi morali da promijene svoje navike.