{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekspedicija Epic Balkan: Najljepši krajevi Makedonije, Grčke, Srbije i Bugarske

27.10.2014. u 15:12
0
3
Ekspedicija Epic Balkan: Najljepši krajevi Makedonije, Grčke, Srbije i Bugarske
0
Epic Balkan je ekspedicija brdskim biciklima na Balkanskom poluotoku, a učesnici su u jednom putovanju obišli Dolomite u Alpama, Bobotov kuk u Crnoj Gori, Golem Korab u Makedoniji i Albaniji i Moldovan u Rumuniji.
"Za potpunu listu ostali su nam vrhovi: Midžor, 2169 metara nadmorske visine (Srbija), Musala, 2925 m. n. v. (Bugarska), Mytikas, 2917 m n.v. (Grčka) i Golem Korab, 2764 m n.v (Makedonija). Postavili smo sebi cilj da sa brdskim biciklima u petnaest dana obiđemo četiri najviša vrha na Balkanu, noseći samo neophodne stvari u našim ruksacima. Dok drugovi u našim godinama otplaćuju rate za stan ili auto, mi tu istu ratu godinama redovno uplaćujemo u opremu, dijelove i bicikle. Danas, nakon što smo sabrali sva iskustva, čini se da je naslov putovanja ipak dobro odabran", istakao je član ekspedicije Ozrenko Mahmutović.

Pripreme su trajale mjesecima, registrujući se na brojne forume, prevodeći sa bosanskog na engleski jezik, sa engleskog na bugarski jezik, komunicirali su sa brojnim biciklistima prikupljajući važne informacije, čitajući slične izvještaje koje su pronašli u njemačkim biker magazinima.

"Iako smo do sada imali određeno iskustvo u planiranju sličnih ekspedicija, koliko god da smo se trudili, neophodne stvari su na kraju težile ravno 10 kilograma. Za razliku od sličnih ekspedicija u kojima smo obilazili evropske vrhove, gdje smo u većini slučajeva mogli isplanirati tačnu rutu kretanja, gdje unaprijed znate da ćete se nakon svakog dana moći okupati i prenoćiti u udobnom krevetu, gdje ste sigurni da u slučaju bilo kakve nezgode možete računati na medicinsku pomoć, gdje aktivni turizam u obliku planinarenja i brdskog biciklizma ima dugogodišnju tradiciju, ovo putovanje je bez obzira koliko smo se trudili sve unaprijed isplanirati, bilo je u mnogim stvarima nepoznanica", istakao je Mahmutović.

Ističu da bi nepravedno bilo "ne pokušati približiti doživljaj zalaska Sunca na vrhu Balkana, zelene pašnjake Stare planine u Srbiji, susrete sa šarplanincima u njihovom prirodnom okruženju, jednodnevni uspon sa obale Egejskog mora na čuveni Olimp i slično".

Reportaže su podijeljene po osvojenim vrhovima i možete ih pogledati na sljedećim linkovima: Midžor u Srbiji, Musala u Bugarskoj, Mytikas u Grčkoj, Golem Korab u Makedoniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: