{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Eiffelov toranj najvredniji evropski spomenik

S
23.8.2012. u 10:36
3
6
Eiffelov toranj najvredniji evropski spomenik
3
Eiffelov toranj najvredniji evropski spomenik
Prema najnovijim istraživanjima, vrijednost Eiffelovog tornja u Parizu procijenjena je na 435 milijardi eura, što ga čini najvrednijim spomenikom u Evropi, piše francuski dnevnik "Figaro".
Najvredniji britanski spomenik je londonski Tauer sa 7,5 milijardi eura, dok je Stonehenge na sedmom mjestu sa 10,5 milijardi eura.

Vrijednost čuvenog tornja šestostruko je veća od njegovog najbližeg rivala na listi - rimskog Coloseuma, koji je procijenjen na 91 milijardu eura.

Istraživanje trgovinske komore italijanskog regiona Monca i Brianca zasnovano je na imidžu, brendu i vidljivosti spomenika. U studiju je uvršteno deset različitih parametara, koje su iznijele razne organizacije za analizu i statistiku.

U obuhvaćene kriterije spada i turistički indeks, prema kojem se uzima u obzir "ekonomska vrijednost lokacije, čuvenost spomenika, priliv posjetilaca teritoriji i spomeniku", te indeks "ekonomske privlačnosti" u koji spadaju faktori poput broja stvorenih radnih mjesta i izvozna vrijednost.

Na listi čuvenih evropskih spomenika još su katedrala Duomo u Milanu, čija je vrijednost procijenjena na 82 milijarde eura, madridski muzej Prado (58 milijardi eura).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: