Putovanja
0

Edenski vrt će biti prvi nacionalni park u Iraku

FENA
Irački političari odobrili su plan da ta zemlja dobije svoj prvi nacionalni park ikada. Izbor je pao na Edenski vrt, mjesto gde su prema biblijskom predanju živjeli Adam i Eva.

To područje naseljavaju brojne ugrožene biljne i životinjske vrste, zbog čega su iračke vlasti odlučite da zaštite i zvaničnim putem to područje, piše Daily Telegraph.

Nakom što je Sadam Husein početkom devedesetih razdvajanjem Tigrisa i Eufrata uništio skoro cjelokupni ekosistem tog nepreglednog močvarnog područja, smatralo se da je neprocjenjivo prirodno bogatstvo uništeno.

Međutim, na opće iznenađenje naučnika, sve vrste koje su tokom godina napustile područje, do sada su se vratile, uključujući 278 različitih vrsta rijetkih ptica.

Azzam Alwash, osnivač i predsjednik udruženja “Nature Iraq”, smatra da je ova vijest od velikog značaja za Irak, ali i za cjelokupnu planetu.

"Činjenica da smo bili voljni da odvojimo dio naše zemlje i posvetimo ga prirodi, predstavlja najljepši mogući korak naprijed", tvrdi Alwash.

Najveći problem sa kojim se sada suočava to područje jesu svojevrsne restrikcije riječnih pritoka, koje Iraku uvode Sirija, Turska i Iran.

Uspostavljanje nacionalnog parka moglo bi djelimično da promijeni tu situaciju na bolje, a Alwash se nada da će kroz nekoliko godina prirodni ekosistem biti vraćen u stanje u kojem je bio tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka.