Putovanja
2

Dunavom za 75 minuta: Twin City Liner spaja Beč i Bratislavu već 10. sezonu

Klix.ba
Gradove blizance, Beč i Bratislavu, dijeli samo 60 kilometara. Najljepši način da iz jednog glavnog grada otputujete u drugi je vožnja brzim brodom katamaranom Twin City Liner.

U petak, 27. marta, svečano je otvorena i 10. sezona Twin City Linera koji na relaciji Beč - Bratislava i Bratislava - Beč vozi po pet puta na dan.

I Beča polazi sa stanice Schwedenplatz u centru grada. S ovog mjesta brzi katamaran isplovljava Dunavskim kanalom na Dunav. Idilična obala, guste šume koje silaze na rijeku i miran brodski saobraćaj karakterišu vožnju. S desne strane će se prvo pojaviti gradić Hainburg, s lijeve strane ruina kule Devin, a vrlo brzo ukazati i slovačka metropola i njeni mostovi na Dunavu. Vožnja do centra Beča do centra Bratislave traje 75 minuta pri brzini od 70 km/h.

Kapacitet Twin City Linera je 129 putnika.

Ovaj brzi katamaran je napravljen od aluminija. Ima nizak gaz, lako se kreće ljeti po plitkom Dunavskom kanalu, a dug je 33,7 metara. Twin City Liner pokreću dva dizel motora od 1000 KS i dva Hamilton waterjeta.

Od uspostavljanja ove linije 2006. godine prevezeno je 1,2 miliona putnika. Projekat Twin City Liner važi za primjer uspješne saradnje gradskog i privrednog preduzeća. Za održavanje linije i brodova Twin City Liner osnovana je firma Central Danube Region Marketing und Development GmbH u kojoj udio od 50 posto imaju bečki holding Wien Holding i Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien.