Putovanja
0

FOTO / Dubai je pun različitosti

Klix.ba
Otkako je 1966. godine otkrivena nafta, Dubai je od beduinske zajednice izrastao u modernu metropolu, a porodica šeika Mohammeda, i pored učestalih optužbi za eksploatisanje imigranata, ukidanje ljudskih prava pa čak i ekocid, se drži svog plana o izgradnji većih, visočijih, veličanstvenijih i luksuznijih objekata, koji će privući turiste.

U globalnoj utrci za najvisočiju građevinu, sa svojih 828 metara visine, Burj Khalifa trenutno drži primat.

Jedan od najluksuznijih hotela na svijetu, Burj Al Arab, se također nalazi u Dubaiju. Sam šeik Mohammed je želio da ovaj hotel bude simbol grada Dubaija. Burj Al Arab se nalazi na dva umjetno izgrađena ostrva, a iako je oficijelno ocijenjen sa pet zvjezdica deluxe, često se naziva i jedinim hotelom na svijetu sa sedam zvjezdica.

Palm Juramiah, koje se nalazi u Perzijskom zaljevu, je najveće umjetno ostrvo na svijetu. Oblikovano je kao palma. Na njemu se nalaze luksuzne vile, stambene zgrade, marine i restorani.

Međutim, Dubai nisu samo velike građevine i luksuzni predjeli. Dubai ima i svoju staru četvrt, koja podsjeća na stara vremena i na trgovačko središte koje je postojalo prije nego je otkrivena nafta.

Uske uličice, tradicionalne građevine, mali hoteli, umjetničke galerije i historijski dijelovi grada, kao što su Bastakiya, Bur Dubai i Deira, čine posljednje ostatke Starog Dubaija.

Dizajniran kao jedro tradicionalnog arapskog broda "dhow", Burj Al Arab se često smatra najluksuznijim hotelom na svijetu.
Ukoliko poželite da se ohladite možete posjetiti zatvoreni skijaški centar u kojem se nalazi umjetna planina visoka 60 metara.
Udaljen samo sat vremena vožnje od Dubaija, odmaralište Al Maha pruža luksuzni odmor u srcu Arapske pustinje.
Pogled na Dubai sa 124. sprata Burj Khalife.

Stari dio grada posjetiocima pruža uvid u višestoljetnu poziciju grada kao važnog trgovačkog središta.