{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dubai gradi repliku Taj Mahala, ulažu milijardu dolara

4.10.2012. u 13:20
6
16
Dubai gradi repliku Taj Mahala, ulažu milijardu dolara
6
Dubai gradi repliku Taj Mahala, ulažu milijardu dolara
Dubai će uložiti milijardu dolara u projekt izgradnje replike Taj Mahala, arhitektonskog spomenika koji se nalazi u Agri u indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh.
Taj Mahal u Dubaiju će biti mnogo veći od originalnog. Tu će se nalaziti 300 hotelskih soba, prodavnice i poslovni prostori. Kompleks nazvan Novi grad ljubavi bi trebao biti završen do 2014. godine.

U Novom gradu ljubavi će se nalaziti i replike Eiffelovog tornja, piramide, ali i replika Kineskog zida.

"Taj Mahal u Dubaiju predstavljat će simbol ljubavi, a tu će biti i brojni drugi sadržaji koji veličaju ljepotu života, ljubavi i romantike", kazao je idejni tvorac projekta Arun Mehra.

Novi grad ljubavi će tako postati nova destinacija za zaljubljene parove koji žele uživati u romantici ili se čak tu vjenčati, objavio je BBC.

Taj Mahal je arhitektonski spomenik koji je izgradio mogulski vladar Džahan-šah kao spomen za svoju rano preminulu ženu Perzijanku Mumtaz Mahal.

Taj Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture, stila koji kombinira elemente perzijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova. Godine 1983. Taj Mahal postao je UNESCO-ov spomenik Svjetske baštine opisan kao dragulj islamske umjetnosti u Indiji i jedno od univerzalno priznatih remek-djela svjetskog naslijeđa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: