|

Dubai gradi najveću i najluksuzniju luku na Bliskom istoku

Dubai gradi najveću i najluksuzniju luku na Bliskom istoku
170
Klix.ba
3.1.2017. u 18:26
68
komentara
170

dijeljenja
1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6
Premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohammed bin Rashid al Maktoum otkrio je kako će u Dubaiju biti izgrađena najveća luka na Bliskom istoku za 1.400 brodova.
Projekat pod nazivom Dubai Harbour izradila je firma Meraas Holding, a luka će se prostirati na 1,9 miliona kvadratnih metara te će sadržavati toranj Dubai Lighthouse visok 135 metara, koji će ustvari biti luksuzni hotel i opservatorij.

U okviru luke bit će izgrađen terminal od 14.000 kvadratnih metara koji će moći primiti 6.000 putnika, kao i prostor za zabavu i odmor, jedriličarski klub, tržni centar, hotele i odmarališta.


Ova luka će povećati kapacitet Dubaija za primanje jahti za blizu 50 posto sa trenutnih 3.000 vezova u Emiratima. Također, moći će primiti jahte duže od 85 metara. Luka će se nalaziti između plaže Jumeirah i ulice Kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda. Gradnja će trajati četiri godine.

"Uvjeren sam da će projekat imati veoma pozitivan efekat na turizam cijele regije. Uvijek ohrabrujemo nove projekte i promoviramo investicije koje će donijeti regiji više turista zainteresovanih za iskustvo u ovom dijelu svijetu", rekao je Bin Rashid.

Pregovori sa četiri velike kompanije kruzera su već u toku, kao i sa Emirates Airlineom, kako bi povećali priliv brodova u ovo mjesto.
Prijavi grešku


Komentari (68)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...