Dovršenje Hitlerovog turističkog kompleksa

F
FENA
26.11.2008. u 16:21
0
22
Dovršenje Hitlerovog turističkog kompleksa
0
Dovršenje Hitlerovog turističkog kompleksa
Turistički kompleks ogromnih dimenzija na Baltičkom moru u Njemačkoj, koji su nacionalsocijalisti dali izgraditi u skladu sa svojim poimanjem socijalne politike, mogao bi sa 70 godina zakašnjenja uskoro biti dovršen i predan na korištenje turističkoj industriji.
Prora, betonska građevina dužine pet kilometara na obali otoka Ruegena, tipični primjerak nacionalsocijalističke arhitekture, izgrađena je između 1936. i 1939. s ciljem omogućavanja kolektivnog godišnjeg odmora u skladu s ideološkim predodžbama pod načelom "Snaga kroz radost" (Kraft durch Freude).

Ljetovalište je planirano tako da odjednom može primiti 20.000 ljudi, ali zbog izbijanja Drugog svjetskog rata nikad nije proradilo.

Njemačka savezna vlada sada je prodala četiri od ukupno pet blokova kompleksa privatnim ulagačima, koji u Prori namjeravaju napokon pokrenuti turističke sadržaje, objavio je Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Jedan od blokova, koji je u posljednje vrijeme služio kao dokumentacijski centar fondacije koja istražuje socijalnu povijest nacionalsocijalizma, trebao bi i nadalje služiti toj svrsi, ali njegova budućnost zbog nesigurnih izvora prihoda nije zajamčena.

Poduzetni ulagači sada nastoje, sa 70 godina zakašnjenja, dovesti turiste u nepregledni i negostoljubivi kompleks. Kako bi se to omogućilo, vlasti su dopustile pojedinačne promjene monumentalne građevine koja se zbog svoje povijesne važnosti nalazi pod spomeničkom zaštitom.

Na morskoj strani kompleksa dopuštena je izgradnja balkona, a ulagači će moći izgraditi i bazene kao i izvršiti ostale zahvate koji su potrebni da bi se turisti zaista osjećali kao na odmoru.

Te će promjene "uništiti karakter Prore", ali "ako se želi sačuvati Proru, mora se dopustiti njeno korištenje", izjavio je Klaus Winands iz službe za zaštitu spomenika, a prenosi FAZ.

U kompleks, drugu po veličini građevinu u Trećem rajhu, i posljednjih su godina dolazili posjetitelji. Međutim, njih oko 100.000 koliko ih godišnje prođe kroz Proru ne dolaze kao turisti željni odmora, nego kao gosti dokumentacijskog centra koji kratkim boravkom žele na licu mjesta svjedočiti Hitlerovim megalomanskim projektima.


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: