{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do 2100. postat će gradovi duhova

S
30.8.2008. u 09:00
0
31
Do 2100. postat će gradovi duhova
0
Teško je predvidjeti nestanak gradova sa mape svijeta, ali faktori kao što je globalno zagrijavanje, negativni utjecaj industrijskog razvoja i starenje stanovnika zasigurno će dovesti do nestanka nekih od urbanih centara. Na listi najugroženijih za koje magazin Forbes predviđa nestanak već do 2100. godine nalaze se:
Banjul, Gambija
Opasnost: Podizanje nivoa mora i erozija tlaNivo mora i okeana širom svijeta je u vidljivom porastu, a mala zapadnoafrička nacija u Gambiji mogla bi se suočiti sa potpunim gubitkom svog glavnog grada Banjula. Gradu prijeti kombinacija opasnosti - erozija i podizanje nivoa okeana.

Detroit, SAD
Opasnost: Iseljavanje stanovništvaPopulacija ovog američkog grada smanjila se za trećinu od 1950. godine. Do 2030. ovaj problem bi se mogao polako ali sigurno nastaviti. Nasuprot tome, mjesta oko grada sve više se šire i ako se ovaj trend nastavi, Detroit bi mogao nestati do 2100. godine.

Ivanovo, Rusija
Opasnost: Iseljavanje stanovništvaBio je to centar tekstilne industrije u toku sovjetske ere, a danas je tu sve manje i manje stanovnika. Broj žena davno je nadmašio broj muškaraca, povećao se broj umrlih, a opao broj rođenih, mladi ljudi sve više odlaze u Moskvu da bi se obrazovali, tako da trenutni broj od 448.000 naseljenih i dalje opada.

Mexico City, Meksiko
Opasnost: Nedostatak vode i tonjenjeMexico City tone, iako se ne nalazi u okeanu. Grad se nalazi na glavnom izvoru čiste vode koju piju njegovi stanovnici. Kako popiju čašu vode tako njihov grad još malo potone. U zadnjih 100 godina potonuo je za devet metara. Ali to nije jedini problem. Naime, ovo izvorište moglo bi i presušiti, tvrde eksperti.

Napulj, Italija
Opasnost: Vulkanska erupcijaVulkan Vezuv koji je uništio rimski grad Pompeji 79. godine eruptira u prosjeku svakih 100 godina. Zadnja erupcija desila se 1944. godine, a grad Napulj u blizini Vezuva dom je 4 miliona potencijalno ugroženih stanovnika.

San Francisco, SAD
Opasnost: ZemljotresiIstraživači sa Univerziteta u Kaliforniji procjenjuju da San Francisco ima 75% šansi da ga do 2086. godine pogodi smrtonosni zemljotres.

Timbuktu, Mali
Opasnost: PustinjaPijesak "guta" zelene površine ovog grada, a to nije problem samo Timbuktua već i drugih zemalja na južnom dijelu Sahare. Grad u afričkoj državi Mali hiljadugodišnje je sjedište islama, a u 15. i 16. stoljeću bio je veliki islamski centar. Radi se na ponovnom "ozelenjivanju" područja, sade se nove biljke i drveće, ali veliki dio grada nepovratno je nestao pod naletima pijeska.

Venecija, Italija
Opasnost: TonjenjeTalijanski grad kanala tone u more već cijeli milenijum, ali se u zadnjem stoljeću brzina tonjenja veoma povećala. U zadnjih sto godina 24 centimetra ovog grada našla su se pod vodom. Vlada radi na planu zaštite, ali niko još uvijek ne zna da li će on biti učinkovit.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: