Putovanja
15

Dizajner američko-meksičkog grada: Granice su primitivna ograničenja

Klix.ba
Arhitekta Fernando Romero otkrio je na Bijenalu dizajna u Londonu planove gradnje grada u dvije države. Grad na američko-meksičkoj granici njegov je odgovor na poziv predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa da sagradi zid na granici sa Meksikom.

Romerov Border City (Grad na granici) predstavlja utopijsku viziju mjesta življenja osoba sa dvojnim državljanstvom u kojem bi se ljudi i roba mogli slobodno kretati.

Ovaj masterplan je antiteza Trumpovoj tvrdokornoj viziji imigracije i deportacije, a Romero i njegova firma FR-EE grad žele izgraditi u narednih 12 godina na napuštenom zemljištu New Mexica, Texasa i Chihuahue.

"Ovo je dugoročna i utopijska vizija koja se protivi dizanju zidova i potiče na ambicioznije razmišljanje o zajedništvu i povezivanju Meksika i Amerike, ali i promišljanju šta zapravo znače granice među zemljama", kazao je Romero za magazin Dezeen. "Razvojem tehnologije ove granice postaju samo simbolička i primitivna ograničenja. U stvarnosti postoje veoma snažna zavisnost jednih od drugih u poljima ekonomije i razmjene roba".

Romero radi na finalnim dijelovima svog koncepta i vjeruje da će grad postati realnost u sljedećoj deceniji. Stanovnicima koji u njemu budu živjeli bit će omogućeno da rade i u Meksiku i u SAD-u.