Putovanja
20

FOTO / Deset najoriginalnijih poslovnica Starbucksa

Klix.ba
Dok se Starbucks, globalni gigant za prodaju kafe, priprema da otvori svoju 20.000. poslovnicu, ova korporacija se sve više trudi da pored održavanja svog identiteta postane što privlačnija za lokalne kulture, kupce i običaje. Ovih deset međunarodnih poslovnica Starbucksa uspjevaju u oba zadatka.
Starbucks u gradu Fuzhou u Kini
Starbucks u gradu Fuzhou u Kini
Kada je u pitanju kultura, u gradu Fuzhou u Kini se na svaki detalj obraća posebna pažnja. Ovaj drevni grad na jugu Kine ima poseban dijalekt i unikatnu hranu i piće. Starbucks se dugo pripremao prije nego je otvorio svoju poslovnicu u ovom gradu. Fuzhou Bistro je dizajniran kao klasični ambijent koji se može vidjeti u vrtovima "Master of the Nets" u ovom gradu.
Poslovnica u Tukwili u Washingtonu je sagrađena od četiri reciklirana kontejnera za prijevoz robe. Nazvan "Reclamation Drive-Thru", prostor je toliko mali da u njemu ima mjesta samo za tri radnika, opremu i zalihe.
Starbucks u Dazaifu u Japanu
Starbucks u Dazaifu u Japanu
Stabucks u Dazaifu, prefektura Fukuoka u Japanu, je izgrađen u blizini svetilišta Dazaifu Tenmangu, sagrađenog 919. godine. U cijelu građevinu, koja je napravljena 2008. godine, je upleteno 2.000 drvenih štapova.
Šangaj
Šangaj
Trg u blizini vrtova Yu Yuan i glavne pijace u Šangaju je najpopularnija turistička destinacija u ovom gradu, što je čini savršenom lokacijom za prostor Starbucksa koji je svoju poslovnicu izgradio u duhu okolne arhitekture. U Kini se nalazi skoro 700 poslovnica ove kompanije.
Poslovnica koja se nalazi u Yeşilköyu u blizini Istanbula je jedna od oko 150 u Turskoj. Ovdje se služe i mnoga lokalna pića. Zgrada je dizajnirana i izgrađena tako da se uklapa u lokalni ambijent.
Najveći problem prilikom otvaranja objekta u Amsterdamu je bio kako bivšu banku, površine od preko 400 kvadratnih metara pretvoriti u udoban i prijatan prostor. Unutrašnjost je dizajnirao specijalno okupljeni tim koji je predvodila Liz Muller.
Lokalne kulture nisu uvijek tradicionalne jer se nacije širom svijeta sve češće izjašnjavaju preko modernog dizajna. Takav je slučaj i sa Porto Chinom u Bankoku. Na Tajlandu se nalazi više od 150 poslovnica Starbucksa.
Dubai je poznat po arhitektonskim čudima. U jednom od šest paviljona tržnog centra Ibn Battuta se nalazi i Starbucks. Prostor se nalazi unutar replike Šahove džamije u Esfahanu.

Jedan unikatni prostor se nalazi u bivšoj crkvi u Ketchumu u Idahou. Ukrašen je kamenom i grubo obrađenim drvetom.

Najnoviji brod kompanije Royal Caribbean International, pod imenom Allure of the Seas, na sebi ima i Starbucks.