Čarobne destinacije
43

Deset najljepših sela i gradova koji leže na obalama jezera

Klix.ba
Da biste uživali u plažama i vodenim sportovima, ne morate biti na moru. Odmarališta na obalama jezera posjetiocima nude sunčanje, vožnju čamcima, planinarenje i sjajne poglede, a u nastavku teksta vam donosimo vam 10 najprivlačnijih gradova koji leže na jezerima.

1. Ohrid, Makedonija

Na granici između Albanije i Makedonije, ovaj grad se nalazi na istoimenom jezeru koje je jedno od najdubljih u Evropi. Crkva SV. Jovana Kanea nalazi se na litici iznad luke u kojoj su smješteni ribarski brodovi. Nekoliko kilometara južno nalazi se rekonstruisano prahistorijsko selo.

2. Titisee-Neustadt, Njemačka

Ovaj srednjovjekovni gradić je spa centar sa mnogo malih ulica i vodenih parkova. Idealan način da se obiđe grad jeste vožnja biciklom. Posjetioci uživaju u pivarama, vodopadima, seoskim dvorištima i ogromnim vijaduktima.

3. Hallstatt, Austrija

U ovom gradu živi tek 1.000 stanovnika, a sva gradska dešavanja, vašari i ljetne svirke uživo održavaju se na gradskom trgu gdje se nalaze zgrade iz davnih vremena. U gradu se nalaze i rudnici soli za koje se tvrdi da su najstariji na svijetu.

4. Savonlinna, Finska

Četiri sati od Helsinkija nalazi se Ovaninlinna zamak u jezeru Saimma gdje se svake godine u julu i augustu održava festival opere. Svi koji posjete ovaj grad mogu uživati u mnoštvu aktivnosti na vodi kao što su pecanje, plivanje i vožnja kajakom.

5. Mikolajki, Poljska

Ovaj grad nalazi se na jezeru Sniardwy, a posjetioci mogu unajmiti brod i ploviti do obližnjih odmarališta Olecko i Gizycko.

6. Talloires, Francuska

Na jezeru Annecy nalazi se mirno selo Talloires s veoma velikim izborom restorana, a tu se nalazi i hotel Auberge du Père Bise kojim su bili oduševljeni Charlie Chaplin i Brigitte Bardot.

7. Castiglione del Lago, Italija

Zidine koje okružuju ovo selo datiraju iz 13. stoljeća, a unutar njih se nalazi srednjovjekovna crkva. Svakog maja selo je domaćin festivala puštanja zmajeva kada je nebo ispunjeno raznobojnim zmajevima i zračnim balonima.

8. Morcote, Švicarska

Na južnim obalama jezera Lugano nalazi se jedno od najljepših sela u Švicarskoj. Sa uskim ulicama, starim zgradama i botaničkim vrtom na obalama jezera, selo spada u neka od najromantičnijih.

9. Sigtuna, Švedska

Sigtuna je najstariji švedski grad koji je osnovan na obalama jezera Malaren zapadno od Štokholma. Grad je osnovan 980. godine i savršeno je mjesto za istraživanje švedske historije. Na pola sata udaljenosti nalazi se dvorac iz 17. stoljeća i to je najveća privatna kuća u Švedskoj i jedan od pet dvoraca u regiji koje vrijedi posjetiti.

10. Iznajar, Španija

Iznajar, sjeverno od Malage, nalazi se na obalama najvećeg vještačkog jezera u Andaluziji, a datira iz 8. stoljeća. Ovdje se nalaze ruševine 1.200 godina starog zamka.