|

FOTO
/
Deset najboljih mjesta za proslavu Božića

Deset najboljih mjesta za proslavu Božića
0
S
Sarajevo-x.com
12.12.2010. u 08:07
14
komentara
0

dijeljenja
Ako imate dovoljno novca i željni ste sjajnog dočeka ovogodišnjeg Božića, CNN-ovi stručnjaci za putovanja napravili su listu od deset gradova u deset različitih država gdje je dobra zabava zagarantovana.
Boston, Massachusetts


Tokom sezone blagdana šarmantni Boston prekriven je snijegom, a mještani slave uz jastoge na žaru umjesto Božićne ćurke, a svijeće pale u Crkvi svetog trojstva. 11. i 12. decembra tu se održava i Sowa Holiday Market, sjajno mjesto za prazničnu kupovinu.

London, Velika Britanija


Krenite na odmor u stilu Charlesa Dickensa i prošetajte mjestima gdje su navodno živjeli likovi iz njegovih romana. Oxford Street jedna je od najboljih i najbučnijih ulica na svijetu za vrijeme Božićne kupovine. Tu se hiljade kupaca guraju na ulazima u 300-tinjak prodavnica obasjanih raznolikim svjetlima. Svjetla u ovoj ulici uključena su još od 4. novembra.

San Juan, Portoriko


Ovdje se Božić slavi duže nego na drugim mjestima, a Božićne pjesme ili aguinaldos se pjevaju od novembra do sredine januara. Na Badnjak mnogi Portorikanci odlaze na misu ponoćku, koju ovdje zovu Misa de Gallo.

Za Novu godinu mještani bi vas mogli natjerati da za sreću pojedete 12 komada grejpa, a gradska uprava organizuje besplatne zabave za sve goste.

Vrhunac sezone je 6. januar - El Día de los Tres Reyes Magos ili Dan tri kralja, kada djeca primaju poklone od guvernera San Juana.

Hong Kong, Kina


U Hong Kongu je Božić najkomercijalniji, a neki kažu i najneautentičniji, ali i na ovom mjestu Božić pokazuje svoje pozitivne strane. Za blagdane su otvorene brojne prodavnice, te kupci mogu trošiti novac bukvalno do zadnje minute. Kako su mnogi doseljenici za vrijeme praznika van grada, neka od glavnih mjesta za izlazak bivaju tiša nego obično.

Ne zaboravimo i briljantna Božićna svjetla na zgradama sa svih strana luke Victoria, te 30-metarsko Božićno drvce sa Swarovski kristalom, gdje se stanovnici Hong Konga i ostali kineski turisti vole družiti. Slavlje počinje 29. novembra i traje do 1. januara.

New York City


Nijedna lista najboljih Božićnih destinacija ne može proći bez spomena New Yorka. Drvce u Rockefeller Centru jedno je od najpoznatijih na svijetu, a njegovo svjetlo vidi se sa udaljenosti od osam kilometara.

Sydney, Australija


Za one koji smatraju da je snijeg precijenjen, pravo mjesto za Božićne pjesme na plaži uz hladno pivo je Sydney. Tu je u decembru temperatura vazduha oko 25 stepeni. Ove godine na plaži Bondi održan je upravo festival Božićnih pjesma na plaži, a 29. novembra tu se desila i Božićna parada.

Salzburg, Austrija


Historijski centar Salzburga svake godine se za Božić pretvara u čarobni market uz pjevanje horova, kuhano vino, igre i kolačiće od đumbira. Ovdje je veselo od 18. novemvbra do 26. decembra.

Pogost, Bjelorusija


Bjelorusiju strani turisti nazivaju nedovoljno otvorenom, ali sve to pada u vodu u vrijeme Božića. Svečanosti počinju 25. decembra, a završavaju se 7. januara. U selima djedovi i bake piju vodku, a mladi izvode narodne predstave za publiku. Odijevaju se kao životinje i njihove glave nose na štapovima dok posjećuju okolna domaćinstva.

Nürnberg, Njemačka


Tamošnji sjajni Božićni market, na kojem se prodaju ručno izrađeni ukrasi o Isusovom rođenju, godišnje privuče i do dva miliona posjetilaca. Dok odrasli grickaju kolače i krofne, djeca uživaju u posjeti Muzeju igračaka i Njemačkom željezničkom muzeju. Sve to dešava se od 26. novembra do 24. decembra.

Rejkjavik, Island

Za pravi užitak mališana odvedite ih na Island, gdje se na Božićnim zabavama pojavljuje ne jedan, već 13 Djeda Mrazova. Svaki od njih od 12. decembra pojedinačno dolazi u grad iz Hafnarfjördura, Božićnog grada nedaleko od Rejkjavika, u predajama poznatog kao dom vilenjaka. Božićno selo je otvoreno svakog vikenda od 24. novembra do Božića.


U samom Rejkjaviku još od novembra se po gradu organizuju tradicionalne večere, a na Božić zvona zvone širom grada, označavajući i formalni početak blagdana.

Novogodišnju noć obilježavaju vatrometi na cijelom Islandu, a slavi se i Bogojavljenska noć 6. januara.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...