Putovanja
0

Deset arhitektonskih čuda Dubaija

Sarajevo-x.com
Dubai je jedan od urbanih centara koji se najbrže razvijaju u historiji čovječanstva. Na svojoj teritoriji ima građevine koje nose epitete "najveći", "najviši", "najskuplji" na svijetu. Od lučkog gradića transformisao se u neizmjerno bogatu metropolu, a u nastavku donosimo deset arhitektonskih čuda Dubaija.

10. Emirates Towers

Ovo je jedna od najranije osmišljenih građevina i prvi simbol Dubaija kao grada koji teži prepoznatljivosti. Sastoji se od dvije individualne strukture. U jednoj se nalaze kancelarijski prostori, a u drugoj je hotel. Prvi toranje je visočiji i po visini predstavlja 12. građevinu na svijetu. U hotelskom dijelu sobe koštaju od 420 dolara za noć.

9. Marina u Dubaiju

Nakon završetka gradnje, ovo će biti najveća marina izgrađena ljudskom rukom na svijetu. Iako je okončana tek prva faza njene izgradnje, već je na putu da pretekne i Marinu Del Ray u Kaliforniji. Sadržavat će preko 200 visokih zgrada i kompleksa, uključujući Dubai Internet City, Media City, kao i američki univerzitet.

8. Business Bay

U srcu grada stvara se prostor za koji se očekuje da će biti finansijski epicentar Bliskog istoka, a kasnije i svijeta. Nalazi se u središnjem dijelu komercijalnog distrikta, a u budućnosti će okupljati 230 zgrada i bit će adekvatan odgovor na Manhattan, Tokyo i druge poslovne centre.

7. Mall of Arabia

Bit će to najveći prodajni centar na svijetu, čak veći i od onog u Dongguanu u Kini. Na dva nivoa bit će izgrađeni objekti za zabavu i kupovinu, zatim hoteli na vrhu, te lokacije za upražnjavanje sporta, ali i najveći Starbucks kafić.

6. Burj Al Arab

Prepoznatljiv širom svijeta po svom originalnom obliku jedra i ponudi, Burj Al Arab je najvisočiji hotel na svijetu, izgrađen na umjetnom ostrvu u blizini obale Dubaija. Cijene korištenja jedne sobe u hotelu sa sedam zvjezdica koštaju od 1.000 pa do 28.000 dolara za kraljevski apartman. Dizajniran je u obliku jedra i simbol je grada. Ukivan je u zvijezde, ali istovremeno i snažno kritikovan od strane arhitekata širom svijeta.

5. Hydropolis

Prvo podvodno luksuzno odmaralište nazvano Hydropolis bit će izgrađeno nedaleko od hotela Burj Al Arab. Nalazit će se na 20 metara ispod površine mora u Perzijskom zaljevu, a konstrukcija će sadržavati čelik, beton i pleksiglas. Osigurat će mjesto za 2.200 gostiju, a njegova izgradnja koštat će preko milijardu dolara. Početak gradnje ovog čuda je često odlagan, tako da postoji mogućnost da se to neće desiti u ovom stoljeću, ako se uopšte i desi.

4. The World Islands

Najveći svjetski arhipelag izgrađen ljudskom rukom nalazi se, a gdje drugo, nego u blizini obala Dubaija. Dizajniran je tako da predstavlja mapu svijeta izlomljenu u 300 zasebnih otoka. Jedan je od najskupljih projekata i predviđen za domove stanovnika koji su spremni platiti od jedan do 15 miliona za kuću na ovom neobičnom mjestu. Govorkalo se da su Brad Pitt i Angelina Jolie kupili otok na mjestu Etiopije, ali je to kasnije negirano.

3. Dubailand

Trenutno je Walt Disney World na Floridi najveći tematski park na svijetu. Ipak, kako stvari stoje, Dubailand će sa dvostruko većom površinom od 2015. godine zauzeti ovo prestižno mjesto. Imat će 45 "mega projekata" i 200 ostalih, a košta šest milijardi dolara.

2. Otoci u obliku palmi

Najprepoznatljiviji otoci izgrađeni ljudskom rukom nalaze se također u Dubaiju. Konstruisanje prve od tri predviđene palme počelo je u julu 2001. godine, a prvi stanovnici počeli su se useljavati na Jumeiru 2006. Ostala dva otoka još uvijek su u izgradnji. Magnat u poslu s nekretninama, Donald Trump lično, trenutno gradi Palm Trump International hotel i toranj na ovom mjestu.

1. Burj Dubai

Krovno dostignuće svjetskih arhitekata koji se u Dubaiju "igraju boga" definitivno je najveći toranj na svijetu Burj Arab. Njegov završetak očekuje se sredinom naredne godine, a trenutno je visinom premašio i slavni Taipei 101 u Tajvanu. Napravljen od 330.000 kubnih metara betona, 39.000 kubnih metara čelika, a pokrivat će ga 142.000 kvadratnih metara stakla. U njemu će se nalaziti 56 liftova koji će se kretati brzinom od 1,75 do 10 metara u sekundi. Za posjetioce će biti otvoren u septembru 2009. Cijene kvadratnog metra kancelarijskog i stambenog prostora čine da i sam Manhattan izgleda kao jeftina lokacija.