Putovanja
0

Davanje napojnica može biti trik

Sarajevo-x.com
Svaki turist koji putuje u stranu zemlju trebao bi se prethodno upoznati sa nepisanim pravilima kod davanja napojnica koja tu vladaju.

Ono što jedan vozač taksija u Bangkoku smatra pristojnim ne smatra i jedan drugi na Manhattanu. Pogrešno postupanje sa onima od kojih primate neku uslugu može vam čak i uništiti odmor.

Dakle, evo šta je bitno. Na dolasku se odmah raspitajte o običajima koji tu vladaju, ali gledajte da pitate one kojima možete vjerovati. Uposlenici u hotelu su najčešće oni na koje se možete osloniti.

Također, upoznajte se sa razlikom u napojnicama kod kuće i tamo gdje ste stigli. Možda će vam pola marke biti mjerilo, ali u toj zemlji to može biti premali iznos koji će uvrijediti onoga kome ga nudite. U nekim zemljama davanje napojnica nije pravilo te vas konobari mogu prijaviti šefu.

U New Yorku naprimjer u hotelu se daje uobičajena napojnica od dva dolara nosačima kofera, računajući da je to po jedan dolar za svaki kofer. Čistačicama se ostavljaju dva dolara za svaki dan boravka, a taksi vozačima isto toliko. Za usluge kao što je popravljanje laptopa ili pronalazak dobrog čuvara psa, normalno je da pored cijene koju za to platite, ostavite desetak dolara kao zahvalnicu

U mnogim zemljama Azije napojnice nisu nužne, ali će vam oni koji ih dobiju biti veoma zahvalni. U Indiji najčešće ne plaćate zato što je posao dobro urađen, već dajete bakšiš da bi on uopšte bio obavljen. Lična iskustva putnika potvrđuju da je njihova velikodušnost bila dobro nagrađena.

I nakon što upoznate pravila davanja napojnica, za sve ono što još ne znate, morat ćete se osloniti na vlastiti osjećaj šta bi trebalo uraditi. Napojnice nisu najvažnija stvar na putovanju, ali ga mogu značajno olakšati.