{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas počinje Venecijanski karneval

S
11.2.2012. u 15:15
0
11
Danas počinje Venecijanski karneval
0
Danas počinje Venecijanski karneval
Jedan od najpoznatiji festivala na svijetu, Venecijanski karneval, počinje upravo danas u ovom talijanskom gradu, a trajat će do 21. februara. Karneval pod maskama je prvi put održan davne 1296. godine, ali postoje tvrdnje da je nastao i mnogo ranije.
Svi vole dobru zabavu, ali je samo u Veneciji znaju prirediti na ovakav spektakularan i tajanstven način. Osim toga, najpoznatiji karneval na svijetu počinje tri dana prije Valentinova ili Dana zaljubljenih, pa je još i zanimljiviji.

Na samom Karnevalu učesnici na sebi imaju maske i prekrasne šarene kostime. Događaj se organizuje jednom godišnje, a počinje oko dvije sedmice prije Čiste srijede i završava na Pokladni utorak.

Svake godine organizatori imaju jedinstvenu temu festivala, a ove godine je to "Život je pozorište. Vrijeme je da se maskira!".

Očekuje da će ceremoniji otvaranja prisustvovati nekoliko hiljada maskiranih učesnika na Trgu Svetog Marka, a sutra bi trebao biti održan tradicionalni Let anđela.

Treba napomenuti i to da je Karneval nekoliko puta kroz historiju bio zabranjivan, u 18. stoljeću, ali i u vrijeme Musolinijeve vladavine u Italiji. No, od 1979. godine se organizuje u kontinuitetu i apsolutno se smatra privlačnim i modernim događajem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: