Oduzimaju dah
90

Čudesna mjesta koja vrijedi posjetiti

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Zvanično postoji sedam svjetskih čuda prirode, ali postoji mnogo više prirodnih znamenitosti koje su itekako vrijedne obilaska. Nijagarini vodopadi, planinski vrh Matterhorn u Švicarskoj, Yellowstone u SAD-u ili grebeni u Irskoj destinacije su za one avanturističkog duha i malo dubljeg džepa.

Nijagarini vodopadi u Kanadi

Nebitno da li ih posmatrate noću ili danju, s broda ili malo udaljenijeg mjesta za gledanje, s 3.160 tona vode koja se slijeva u jednoj sekundi, Nijagarini vodopadi su prizor koji oduzima dah.

Veliki kanjon u Arizoni, SAD

Kanjon je dug skoro 446 kilometara, a na najširem mjestu udaljenost između visoko uzdignutih kamenih stijena iznosi skoro 30 kilometara.

Moherski grebeni u Irskoj

Smješteni na zapadnoj obali Irske, na najvišoj tački ovi grebeni dostižu nevjerovatnih 213 metara.

Jezero Spencer u Australiji

Ovo jezero roze boje možda se ne čini kao prirodno, ali svoju neonsku boju dobija od karotena koji proizvode alge.

Salar de Uyuni u Boliviji

Ovo je najveća slana površina na svijetu i nalazi se u jugozapadnoj Boliviji. Tanak sloj vode na površini stvara dojam ogledala na tlu koje se prostire horizontom.

Mrtvo more u Izraelu

Zbog izuzetno velike količine soli, osim bakterija, u ovom moru nema živog svijeta. Preporučuje se plivanje u ovoj slanoj vodi, jer ima ljekovita svojstva.

Nacionalni šumski park Zhangjiajie u Kini

Ovo mjesto nije za one koji se plaše visine, a smatra se kako su nevjerovatni prizori inspirisali scenografiju u filmu "Avatar".

Nacionalni park Yellowstone u Wyomingu u SAD-u

Ovaj park pun je prirodnih čuda, od bazena s blatom do toplih izvora, a posjetioci uživaju u svemu što nudi Yellowstone koji je 1872. godine osnovan kao prvi nacionalni park u svijetu.

Pamukkale u Turskoj

Nije čudno što su ovi travertinski kameni stepenici i višeslojni bazeni nazvani Pamukkale, što na turskom znači pamučni zamak.

Matterhorn u Švicarskoj

Planina u Švicarskoj poznata po svom izgledu "klesane kamene piramide" je s 4.478 metara jedan od najvećih vrhova Evrope.