Putovanja
0

Crna Gora ove godine očekuje 10 posto više turista

FENA
Crna Gora u ovogodišnjoj sezoni očekuje 10 posto više turista nego prošle godine i 14 do 15 posto više prihoda od turizma.

Menadžerica za sajmove u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore Ljiljana Čukić izjavila je Feni da se za predstojeću turističku sezonu mnogo radilo na saobraćajnoj infrastrukturi, regulaciji vodovoda i čvrstih otpada, osavremenjavanju smeštajnih kapaciteta, a planirana je i izgradnja deset novih hotela.

Novina je da se ove godine uvodi eko taksa koja se plaća prilikom ulaska u ekološku državu, a iznosi 10 eura na putničko vozilo i važi u toku godine za bezbroj ulazaka. To je urađeno po preporuci Svjetskog savjeta za turizam i putovanja, a sredstva se odvajaju u poseban eko fond čija je svrha očuvanje i zaštita prirodne sredine.

Čukić je dodala da su plaže uređene i čiste, te da je 18 plaža ove godine dobilo plavu zastavicu, što upućuje na kvalitet. Donesen je Zakon o sigurnosti hrane, a što se tiče cijena one ne odstupaju mnogo od prošlogodišnjih.

Iz BiH je lani bilo više od 100.000 turista, a ove godine očekuju da će ih biti više. Imajući u vidu tradicionalno dobru saradnju i cijeneći da su turisti iz BiH uvijek bili među brojnijim i rado viđenim na crnogorskoj rivijeri, posljednjih godina poklanja se posebna pažnja prezentaciji crnogorske turističke ponude u BiH.

Tako je večeras u Sarajevu najavljena promocija turističke ponude Crne Gore za sezonu 2008. u organizaciji Ambasade Crne Gore u BiH i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore. Posebno će biti predstavljena turističke ponuda Budve, Bara, Tivta..

Uz more turistički radnici žele da integrišu i planinski dio, kao kvalitetnu turističku ponudu, a tu je i niz kulturno-zabavnih manifestacija. Kao kvalitetan turistički proizvod izdvajaju pješačenje i rekreaciju u nacionalnim parkovima uz biciklizam i splavarenje.