UAE imaju novi rekord
0

Capital Gate - najnagnutija zgrada na svijetu

Sarajevo-x.com
Ujedinjeni Arapski Emirati dobili su još jedan rekord u svojoj kolekciji. Zgrada Capital Gate napravljena u pustinji glavnog grada Kraljevine, Abu Dhabija, certficirana je od Guinnessove knjige rekorda kao "Najnagnutiji neboder u svijetu", javio je CNN.
Naget je skoro pet puta više nego toranj u Pisi, no za razliku od talijanskog tornja, graditelji zgrade Capital Gate namjerno su je projektirali ukoso.

Podne ploče su postavljane normalno do 12. sprata, a potom su redane po cik-cak sistemu jedna preko druge u rasponu od 300 do 1.400 mm, čime se postigla nagnutost nebodera, koji ima 35 spratova.

"To je zgrada koja govori o dometu Emirata", rekao je Sheikh Sultan Bin Tahnoon al Nahyan, predsjednik kompanije Abu Dhabi National Exhibitions, koja je vlasnik zgrade.

Zgrada za "mješovite namjene" bit će spremna za korištenje krajem godine. O njoj se govori i u novom dokumentarcu National Geographica pod nazivom "Megastrukture".

Podsjetimo, u januaru je Dubai, jedan od sedam emirata koji čine UAE, otrkio najviši toranj u svijetu Burj Khalifu. Visok je više od 800 metara, ima 160 spratova, a u njega je utrošeno 1,5 milijardi dolara.