Putovanja
0

Burj Dubai postao najviši neboder na svijetu

Sarajevo-x.com
Burj Dubai, neboder koji se gradi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, postao je u subotu najviši neboder na svijetu dostigavši visinu od 512,1 metara.

"Burj Dubai je sada viši od nebodera Taipei 101 u Tajvanu, koji je dosad sa visinom od 508 metara bio najviši neboder na svijetu od kada je izgrađen 2004. godine." - saopštila je Emaar Properties, kompanija koja gradi Burj Dubai.

"Burj Dubai već sada ima 141 sprat, više nego bilo koja druga zgrada na svijetu."

Investitori žele da neboder Burj Dubai, koji će biti završen iduće godine, bude najviša zgrada na svijetu prema sva četiri kriterija koja je odredilo Vijeće za visoke zgrade iz Chicaga. Oni će tek kada neboder bude završen moći potvrditi da je najviši na svijetu, a mjerit će ga do fizičkog vrha, najvišeg iskoristivog poda, vrha krova, i vrha antene ili držača zastave.

Emaar Properties nisu objavili koliko će neboder biti visok kada bude završen, ali poznato je da će biti napravljen od 330.000 kubnih metara betona, 39,000 kubnih metara čelika, a pokrivaće ga 142,000 kvadratnih metara stakla. U njemu će se nalaziti 56 liftova koji će se kretati brzinom od 1,75 do 10 metara u sekundi.

Neboder će biti centralno mjesto urbanog i komercijalnog kompleksa vrijednog 20 milijardi dolara koji se gradi u Dubaiju.