Nalaze se kod Mostara
96

Bunski kanali čine prirodni fenomen koji svake godine privlači sve više turista

I. S.
Foto: Boris Trogrančić
Foto: Boris Trogrančić
Bunski kanali na rijeci Neretvi čine prirodni fenomen koji u posljednjih nekoliko godina privlači sve veći broj turista.

Nalaze se 15-ak kilometara južno od Mostara uz magistralnu cestu M-17 Mostar - Čapljina. Njima protiče Neretva, a preko sedrene barijere se u njih, na tom mjestu, ulijeva pritoka Buna. Nakon Bunskih kanala, Neretva se smiruje, a korito se širi, što je tipično za ravničarske rijeke.

Legenda kaže da su Neretvi ime dali drevni Kelti, koji su, ugledavši rijeku smaragdno zelene boje koja se probija kroz kanjone, uzviknuli "Nera - Etwa", što bi na njihovom jeziku značilo "božanstvo koje teče".

Foto: Boris Trogrančić
Foto: Boris Trogrančić

Studije su pokazale da ovdje obitava više od 20 endemskih vrsta, od kojih su neke kritično ugrožene. Stručnjaci upozoravaju da je ovaj prirodni fenomen stvaran milion godina i da se nikada neće moći vratiti u prvobitno stanje ako dođe do uništenja ekosistema.

Pored Bunskih kanala je biciklistička staza, koju su entuzijasti napravili na trasi stare Ćirine pruge i vodi od Mostara pa sve do Dubrovnika. Lokalitet Bunskih kanala je od 1970. godine zakonom zaštićen. Bunski kanali su u žiži javnosti od 2014. godine, otkada traje borba građana protiv izgradnje mini hidroelektrana.

Foto: Boris Trogrančić
Foto: Boris Trogrančić

Dobra vijest je ta da se čini da će ekološka udruženja napokon ostvariti svoj cilj. U višegodišnjoj borbi su se mještanima Bune i aktivistima pridružili i brojni mostarski vijećnici te su krajem prošle godine iz Prostornog plana izbrisali Bunske kanale. Kako piše BHRT, ostalo je još da Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona poništi koncesijski ugovor.