U blizini granice s BiH
28

Britanski medij o mjestu u Hrvatskoj: Nacionalni park koji izgleda kao "sirenino skrovište"

L. R.
Travel novinarka britanskog medija The Sun Kara Godfrey nedavno je pisala o jednom mjestu u Hrvatskoj, a koje odiše posebnom ljepotom.
Riječ je o nacionalom parku Plitvička jezera, koji je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine još davne 1979. godine. Nalazi se u gorskom dijelu Hrvatske nedaleko od granice s BiH, a prostire se na površini 29.685 hektara.

Ona je navela kako su Plitvička jezera proglašena jednim od najtraženijih lokacija u Evropi. Studija koju je proveo Bounce koja je analizirala Google pretraživanja i objave na društvenim mrežama otkrila je da su Plitvička jezera među najtraženijim parkovima u Evropi i peti u svijetu.

"Evropski nacionalni park koji izgleda kao sirenino skrovište sa jarko plavom vodom i lijepim vodopadima", pisalo je u naslovu teksta.

Park ima 16 jezera s brojnim vodopadima, a turisti su opisali ovo mjesto kao "vilinsko kraljevstvo" i "izgubljeni raj". Inače, popularni portal za putovanja Lonely Planet proglasio ga je jednim od najvećih prirodnih čuda svijeta.

Dalje opisuje kako je tu moguće imati pješačke ture u trajanju od dva do osam sati, a najpopularniji vodopad za posjetiti je Veliki slap, koji je visok 78 metara.

"Kroz jezera prolazi drvena šetnica, ali gdje nažalost ne možete plivati, iako možete unajmiti čamac na vesla. Međutim, posjetite li ga tokom mirnijih sati i možete vidjeti jelene, vukove, divlje svinje, pa čak i rijetkog smeđeg medvjeda. Imala sam sreću posjetiti ovu lokaciju dok sam putovala u Hrvatsku. S vodom tako plavom da je izgledala kao sirenino skrovište iz bajke. Dodajte jarko zeleno lišće tokom ljetnih mjeseci i zasigurno će izgledati kao drugi planet", napisala je britanska novinarka.